Social Sofa De Fazant

Social Sofa De Fazant
Social Sofa De Fazant Social Sofa De Fazant Social Sofa De Fazant Social Sofa De Fazant Social Sofa De Fazant Social Sofa De Fazant Social Sofa De Fazant

Plaats: Dronten

Locatie: De Fazant / De Aalscholver

Kunstenaar: Shannon van Muijden

Materiaal: Beton, glasmozaïek

Jaar: 2010


Beschrijving:

Om sociale verkilling een halt toe te roepen bedacht cabaretière Karin Bruers het plan om meer kleine sociale ontmoetingsplekken te creëren in de verschillende wijken. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen. Zo ontstond in Tilburg het duizend-bankjesproject. Om het project meer kleur te geven ontwierp Karin zelf een betonnen bank die met mozaïek beplakt kan worden, de Social Sofa. Een sofa is een bank. Als meerdere mensen samen op een bank zitten ontstaat er sociaal contact, vandaar de naam Social Sofa. De naam is ook afgeleid van de werkwijze. De in beton gegoten bank wordt door vrijwilligers van mozaïek voorzien. Het beplakken zorgt voor saamhorigheid en de uiteindelijke bank vernieuwt de sociale contacten in de buurt.

Een project dat in Tilburg begon kreeg in 2010 in Dronten een vervolg. In het kader van een project van wijk- en buurtbeheer kregen de bewoners van de De Fazant een Social Sofa van de gemeente Dronten. Bewoners van de wijk maakten ontwerpen die Shannon van Muijden vertaald heeft naar een in mozaïek te maken sofaontwerp. Op de rugleuning van de bank komen allerlei bloemen boven de grond waaromheen insecten vliegen. Onder de grond zie je een mollengang met rupsjes, een dikke worm en een muisje. Op de voorzijde van de leuning komt de mol uit de gang naar boven. Op de hoge zijkant van de chaise longe zijn twee zwarte katten in de nacht afgebeeld. Aan de achterkant schijnt de zon fel. We zien twee bomen en achter de rechter komt een hond tevoorschijn. In het gras rolt een hond op zijn rug en loopt een egel. Op de lage zijkant van de sofa is een verliefde kat en een hond afgebeeld.  De bank heeft een plekje gekregen in de groenstrook tussen De Fazant en De Aalscholver. De bank is 0,96 m hoog, 2,24 m lang en 0,71 m breed.