Leven op de trap
Plaats: Dronten
Locatie: Het redeplein
Kunstenaar: Pierre van Soest
Materiaal: polyester / steen
Jaar: 1967
Beschrijving:
In 1966 – 1967 bouwde architect Frank van Klingeren Cultureel Centrum de Meerpaal. In meerdere gebouwen van de hand van Van Klingeren speelt het werk van Pierre van Soest een belangrijke rol. Voor de Meerpaal moest een kunstwerk komen en architect van Klingeren trok kunstenaar Van Soest aan. De abstract expressionistische beelden werden geplaatst op de trappen voor het gebouw en waren een cadeau van de samenleving aan de Meerpaal. Oorspronkelijk wilde men het kunstwerk in brons uitvoeren, maar omdat dat te kostbaar werd is gekozen voor polyester. Van Soest verzette zich tegen de natuurgetrouwe weergave en heeft zijn gevoelens en ervaringen uitgedrukt door deformatie (vervorming) van de werkelijkheid.
Pierre Gerardus Cornelis van Soest is op 14 oktober 1930 geboren te Venlo. In 1947 kwam hij vanuit zijn geboorteplaats naar Amsterdam voor een studie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Daar studeerde hij in 1949 af. Vanaf 1964 woonde en werkte hij afwisselend in Amsterdam en Helle (bij Nuth, Zuid-Limburg). In de jaren 1965-1966 en 1969-1971 was hij docent bij De Ateliers 63 te Haarlem en van 1972 tot 1978 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch.
Vanaf eind jaren zestig begon hij met het schilderen in reeksen, wanneer hij door een bepaald motief geboeid werd. Naast vele monumentale wandschilderingen maakte Van Soest ook betonreliëfs voor openbare en particuliere gebouwen in Nederland. Een bijzondere samenwerking had hij met architect Frank van Klingeren (1919-1999). In een interview zei Van Soest daarover: "Je hebt natuurlijk wel te maken met schaal en de architectonische ruimte. Er is maar één architect met wie ik overweg kan, d.w.z. die mij mijn gang laat gaan". In meerdere gebouwen van Van Klingeren speelt het werk van Van Soest een belangrijke rol, onder meer in De Meerpaal in Dronten, Jeugdgebouw 'De Albatros' in Amsterdam-Noord, Scheepswerf Kraaijer in Zaandam en 't Karregat in Eindhoven.
Pierre van Soest overleed op 2 januari 2001 in Amsterdam.
In 2001 werd het jeugdgebouw 'De Albatros' in Amsterdam-Noord gesloopt. Het betonreliëf van Van Soest, bestaande uit drie gigantische panelen van ca. 6 x 4 x 1 m, werd vakkundig gedemonteerd en opgeslagen. Na 20 jaar is het reliëf op 31 mei 2019 overgebracht naar Den Haag waar het een nieuw bestaan kreeg in het Van Klingeren-paviljoen, dat oorspronkelijk door architect Van Klingeren ontworpen was als uitbreiding voor jeugdherberg Ockenburgh in Kijkduin. In 1996 werd de jeugdherberg gesloten. In 2011 werd de Van Klingeren aanbouw op aandringen van het Comité tot Behoud Van Klingerenvleugel met onder andere architect Gerrit van Es (HVE architecten) en Leon Thier (Studio Leon Thier) verwijderd en opgeslagen en in 2019 in de Binckhorst te Den Haag weer opnieuw opgebouwd.