Leven op de trap

Leven op de trap
Leven op de trap Leven op de trap Leven op de trap Leven op de trap Leven op de trap Leven op de trap Leven op de trap Leven op de trap

Plaats: Dronten

Locatie: Het redeplein

Kunstenaar: Pierre van Soest

Materiaal: polyester / steen

Jaar: 1967

Beschrijving:

In 1966 – 1967 bouwde architect Frank van Klingeren Cultureel Centrum de Meerpaal. In meerdere gebouwen van de hand van Van Klingeren speelt het werk van Pierre van Soest een belangrijke rol. Voor de Meerpaal moest een kunstwerk komen en architect van Klingeren trok kunstenaar Van Soest aan. De abstract expressionistische beelden werden geplaatst op de trappen voor het gebouw en waren een cadeau van de samenleving aan de Meerpaal. De kunstenaar verzette zich tegen de natuurgetrouwe weergave en heeft zijn gevoelens en ervaringen uitgedrukt door deformatie (vervorming) van de werkelijkheid.

Ronde, bolle, opgeblazen polyester vormen kruipen uit en door rechthoekige stenen. Voor de bouw van de nieuwe Meerpaal moest het kunstwerk wijken. In 2008 is de beeldengroep op het Redeplein teruggeplaatst.

Kunstenaar

Pierre Gerardus Cornelis van Soest is op 14 oktober 1930 geboren te Venlo. In 1947 kwam hij vanuit zijn geboorteplaats naar Amsterdam voor een studie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Daar studeerde hij in 1949 af. Vanaf 1964 woonde en werkte hij afwisselend in Amsterdam en Helle (bij Nuth, Zuid-Limburg). Later werd hij docent bij De Ateliers 63 te Haarlem en bij de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch. Vanaf eind jaren zestig begon hij met het schilderen in reeksen, wanneer hij door een bepaald motief geboeid werd. Naast vele monumentale wandschilderingen maakte Van Soest ook betonreliëfs voor openbare en particuliere gebouwen in Nederland.

Pierre van Soest is op 2 januari 2001 overleden

Laatste Update donderdag, 15 maart 2018