Liggend reliëf

Liggend reliëf
Liggend reliëf Liggend reliëf Liggend reliëf Liggend reliëf Liggend reliëf

Plaats: Dronten

Locatie: De Oost

Kunstenaar: Gerard Bruning

Materiaal: brons

Jaar: 1960/1970


Beschrijving:

Gerard Bruning heeft zijn leven lang een voorliefde gehad voor de Griekse mythologie. Het verhaal van Deadalus en zijn zoon Icarus die wilden ontsnappen van het eiland Kreta heeft in de wereldgeschiedenis veel grote kunstenaars geïnspireerd. In 1966 maakte Bruning voor de stad Nijmegen een bronzen beeld van Icarus. Waar hij in deze 'Icaris' duidelijk een jongen met vleugels uitbeeldt, zijn de twintigtal liggende ‘Vleugelvormen’ uit de jaren '60 en '70 een abstracte versie van het verhaal geworden. Eén van deze reliëfs staat in de vijver bij wooncentrum de Regenboog aan De Oost. Het is een object van brons met uitstulpingen en inkepingen bovenop en aan de zijkanten. Door de organische vormen is het een heel plastisch kunstwerk. Het brons heeft in de loop der jaren door de weersinvloeden een grijs groen uiterlijk gekregen. Deze oxidatielaaag noemen we patina.

Het reliëf hing voorheen aan de gevel van het gebouw waar het kantoor van Gemeentewerken gevestigd was voor het Gemeentehuis in 1982 in gebruik werd genomen. Omdat het kunstwerk door Bruning niet als verticaal hangend object bedoeld was, is het verplaatst naar de vijver aan De Oost. Hier is het kunstwerk liggend geplaatst, zoals de kunstenaar dat voor ogen had. Het object is in bruikleen van het Instituut Collectie Nederland. Het ICN is een overheidsinstelling met zorg voor beheer en behoud van roerend cultureel erfgoed. Op 23 september 1988 heeft H.K.H. Prinses Juliana wooncentrum de Regenboog in gebruik gesteld.

Kunstenaar

Gerard Maria Bruning is op 30 oktober 1930 in Nijmegen geboren. Hij was de zoon van de katholieke dichter en essayist Henry Bruning en vernoemd naar zijn oom, de op 28-jarige leeftijd gestorven dichter en essayist. Bruning volgde het gymnasium aan het Canisiuscollege te Nijmegen. Van 1947 - 1952 studeerde hij aan Het Genootschap Kunstoefening in Arnhem, ook wel de Academie Kunstoefening genoemd, aanvankelijk als edelsmid later in de monumentale richting waar hij les had van de beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof. Gerard Bruning maakte kennis met klei bij de pottenbakkers in Cuijk, waar hij enige jaren in zijn levensonderhoud voorzag door het maken van decoraties op vazen en schalen. Na een grote reis vestigde Bruning zich in december 1955 in Cuijk waar hij zijn atelier vestigde in een voormalige sigarenfabriek. In 1957 leerde hij Wilna Haffmans (1936-2021) kennen, die aan de academie de opleiding beeldhouwen volgde bij de beeldhouwer Cephas Stauthamer. Na haar afstuderen in 1959 trouwden ze.

Bruning was schrijver, schilder, fotograaf, beeldhouwer en graficus. Als beeldhouwer had hij een sterke voorkeur voor de materialen beton, brons en steen. In de jaren 1960 richtte Bruning zijn aandacht op het Oude Griekenland, getuigen de beelden Europa op de stier (1965), Zeus en Europa (1965), Leda en de zwaan en de beelden van Icarus (1965 en 1966). In 1966 betekende het kunstwerk 'Twee Nonnen' een ommekeer in het werk van Gerard Bruning. Werkte hij tot dat jaar figuratief, na die tijd werd zijn werk steeds abstracter en verdween de Griekse inspiratie uit de titel. Vanaf die tijd gaf Bruning zijn beelden ook geen herkenbare titels meer. Na de scheiding van zijn vrouw in 1981 vertrok Bruning uit Cuijk. Na een kort verblijf in Horssen vestigde hij zich in Utrecht waar hij zich wijdde aan schrijven, schilderen en werken met klei.

In 1958 kreeg Bruning de Karel de Grote-prijs voor beeldhouwkunst en toegepaste kunst van de gemeente Nijmegen. De prijs bestond uit een oorkonde en een bedrag van ƒ 1000,-, omgerekend ongeveer € 454,-. De prijs werd toegekend vanwege de grote verwachtingen die het werk van de toen 28-jarige kunstenaar kenmerkte en de geheel eigen stijl. Gerard Bruning realiseerde in de loop der jaren vele opdrachten in de openbare ruimte zoals in Nijmegen, Cuijk, Nieuwegein, Emmeloord en in Dronten. Op 8 februari 1987 overleed Gerard Bruning op 56-jarige leeftijd in Utrecht.