De Verdwenen Zee

De Verdwenen Zee
De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee

Plaats: Dronten

Locatie: De Rede 1

Kunstenaar: Theo van Amstel

Materiaal: baksteen

Jaar: 1982


Beschrijving:

Het gemeentehuis aan de Rede werd in 1982 gebouwd naar een ontwerp van architect Piet Tauber. De voor- en zijgevel toont een baksteenreliëf. Omdat het gemeentehuis een beton skelet heeft, zodat de muren niet dragend zijn, was het technisch mogelijk de gevel te voorzien van siermetselwerk. Het gemetselde reliëf "De Verdwenen Zee" is ontworpen door Theo van Amstel uit Son. De heer Gijs Ligtenberg, destijds metselaar bij gemeentewerken Dronten heeft het kunstwerk vervaardigd. Baksteen is eeuwenlang het meest gebruikte Nederlandse bouwmateriaal geweest. Door verschillende baksteenverbanden en hoogte verschillen toe te passen ontstond dit reliëf dat een voorbeeld is van sierend gebruik van baksteen. Het muizentand metselwerk valt het meest in het oog. Dit metselverband bestaat uit een rij schuingemetselde koppen, zodat de punt onder een hoek van 45 naar voren steekt. Het zonlicht zorgt voor een wisselende lichtinval waardoor het reliëf er steeds anders uitziet.

Op de plek van waaruit Dronten bestuurd wordt is de waterlijn van de voormalige Zuiderzee zichtbaar. De zeilschepen, de beweging van wind en water, het hoge water van weleer is in dit baksteenreliëf verbeeld op de buitenmuur van de raadzaal. Dat het kunstwerk niet slechts alleen versiering betreft, blijkt uit het volgende citaat uit een interview met Theo van Amstel: “Alle kunst geeft iets weer en je kunt niet iets weergeven door middel van iets dat er niet is.” Wie niets van architectuur weet, kan ook niet meewerken aan een gebouw. [...] Het gaat er namelijk niet om iets op een muur te maken die daar toevallig staat. Nee, het gebouw krijgt een bepaalde gestalte en daarin is dan dat ene – een mozaïek of een wandschildering – nog noodzaak. Dan moet je kunnen aanvoelen, waarom het juist zó moet. Ook het materiaal en de kleuren [...] vloeien voort uit het gebouw. Wat je dus doet als beeldend kunstenaar, dat is meebouwen met de architect, Een onderdeel leveren van een samenspel".

Bron: Flevokunstkaart.

Kunstenaar

Theodoor Adriaan Arnold Maria (Theo) van Amstel werd op 1 april 1927 in Son geboren. Hij genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Daarna studeerde hij monumentale kunst aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam waar hij onder andere les had van Charles Roelofsz (1897-1962). Van Amstel was schilder, aquarellist, tekenaar, beeldhouwer en maakte werken in de architectuur zoals glas- en baksteenmozaïeken. Aanvankelijk werkte hij figuratief, maar ging omstreeks 1968 abstraheren. Veel van zijn werk is te vinden in Son en Breugel. In Eindhoven vind je in het Designhuis (voormalig Kantongerecht) het metselmozaïek 'Sodoma en Gomorra' (steenzetter Giel Fijen) en in Dronten 'De Vedwenen Zee'. Theo van Amstel overleed op 26 juni 2010 op 82-jarige leeftijd in Turnhout.