Infinity

Infinity

Plaats: Dronten

Locatie: De Gilden nabij Krabbelaarspad

Kunstenaar: Koen Vanmechelen

Materiaal: rvs

Jaar: 2015


Beschrijving:

In maart 2011 konden de bewoners van de wijk Gilden op een bijeenkomst is basisschool de Klimboom een kunstwerk uitkiezen voor hun wijk. Zij konden kiezen uit twee objecten, 'Obelisk' van de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis of 'Infinity' van Koen Vanmechelen. Met 25 van de 29 stemmen viel de keuze op het kunstwerk van Vanmechelen. 

In 2009 presenteerde de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen het kunstwerk 'Infinity', of op zijn Nederlands 'Identiteit', op de Biënnale van Venetië. Aan de oever van het eiland Certosa stond een reusachtige massieve stalen kippenring met een doorsnede van 6 meter in het water, als een verwijzing naar de ring die elke kosmopolitische kip om haar poot heeft. Op de buitenkant van de ring stond onder meer de inscriptie CCP dat staat voor 'Cosmopolitan Chicken Project'. In 1998 is Koen Vanmechelen een zoektocht gestart naar de universele kip. In het internationale project kruist Vanmechelen kippenrassen van verschillende nationaliteiten tot kosmopolitische kippen. Gestart werd met de Mechelse Koekoek die gekruist werd met de Poule de Bresse uit Frankrijk. Het nageslacht, de Mechelse Bresse, werd gekoppeld aan de Britse Redcap, daaruit werd de Mechelse Redcap geboren. In de loop der jaren zijn verder ook al de Jersey Giant, de Dresder Huhn en de Nederlandse Uilebaard geïntergreerd in de bloedlijn. Het project symboliseert het samensmelten van culturen en verwijst naar thema’s als globalisering, migratie en diversiteit.

Op 27 november 2015 werd 'Infinity-CCP' nabij het Krabbelaarspad in de centrale waterloop van de Gilden geplaatst waardoor het lijkt alsof het kunstobject boven het wateroppervlak zweeft. Op 14 mei 2016 werd het kunstwerk door wethouder Ton van Amerongen gedoopt. "Het is een zeer markante aanwinst voor de kunst in de openbare ruimte van de gemeente en het past uitstekend op deze locatie. Infinity zal vast en zeker de aandacht trekken,” aldus wethouder Van Amerongen. De waterkant is de plek waar werelden samenkomen. De ring symboliseert het samensmelten van culturen. “Voor een gemeente als Dronten is die symboliek treffend, want Dronten is ontstaan door mensen uit diverse windstreken bij elkaar te brengen,” voegt hij eraan toe. De ring is het symbool dat de kippen uit het project van Koen Vanmechelen onderscheidt van andere kippen. Wat hen tot een kunstwerk maakt. Op de ring is een code aangebracht in letters en cijfers. De code hoort bij de kip en is tevens zijn paspoort. 'Infinity CCP' was in 2009 op de Biënnale met andere letters en cijfers te zien. Op de ring in Dronten is de code aangebracht van een kruising met een Nederlands kippenras, op de ene kant van de ring staat de inscriptie CCP03 en aan de andere kant MU01. De code verwijst naar het ras en naar de specifieke kruising die Koen Vanmechelen heeft uitgevoerd, in dit geval de code van de Mechelse Uilebaard, de vijfde kruising in de C.C.P.  Elke nieuwe generatie draagt in de naam vooraan het woord ‘Mechelse’, achteraan het laatste woord van de naam van de nieuw ingebrachte kippensoort. De Mechelse Uilebaard is een kruising van de Mechelse Dresner (Mechelse Koekoek + Poulet de Bresse) met de Nederlandse Uilebaard. Hierdoor zijn er Nederlandse genen opgenomen in het kunstproject van Koen Vanmechelen. 

Op 11 maart 2021 raasde de storm 'Evert' over Nederland. Dat ging gepaard met zware windstoten van meer dan 120 km per uur. Tijdens de storm raakte het kunstwerk Infinity beschadigd. De stormschade kwam aan het licht na een melding dat 'Infinity' bewoog. In de stalen ring waren kleine scheuren ontstaan. Om het kunstwerk te inspecteren werd het op 11 mei 2021 uit het water gehaald en tijdelijk op het naastgelegen grasveld gelegd. Het Delftse bedrijf Kunstwacht controleerde het kunstwerk en kwam erachter dat er op een aantal plekken scheuren zaten, die hersteld moesten worden en dat de ring niet meer zuiver ringvormig was. De gemeente Dronten zou een besluit nemen of het kunstwerk hersteld moest worden. Reparatie van het kunstwerk bleek niet mogelijk omdat de kosten te hoog waren. Voor een nieuwe versie was geen budget. Daarom werd het kunstwerk 'Infinity' 'total loss' verklaard en in 2022 in overleg met kunstenaar Coen Vanmechelen vernietigd.

Kunstenaar

Koen Vanmechelen is op 26 augustus 1965 in Sint-Truiden, België, geboren en groeide op in een creatief milieu, zijn vader was ook kunstenaar en zijn moeder werkte als modeontwerpster. Als kunstenaar is hij autodidact. Vanmechelen studeerde aan de hotelschool en werkte, voor hij zich begin jaren 1990 volledig aan de kunst ging wijden, als kok-patissier bij een aantal toprestaurants. Op zoek naar The Cosmopolitan Chicken kruist Vanmechelen, die sinds zijn jeugd al gefascineerd is door de kip, sinds 1999 uiteenlopende kippenrassen uit alle windstreken.

De kunstwerken van Vanmechelen onderzoeken en eren de diversiteit en hybriditeit van het leven: "Elk organisme heeft een ander organisme nodig om te overleven". Hij gebruikt innovatieve technologie, zoals 3D-scanning, morfometrie, 3D-printen en interactieve visualisatie-technieken. Zijn werk varieert van zeer expressieve schilderijen en tekeningen tot fotografie, video, installaties, glaswerk en zelfs houten beeldhouwwerken. Als rode draad in deze verscheidenheid aan expressiemanieren zien we vaak de kip en het ei terugkomen