Schapen

Schapen
Schapen Schapen Schapen Schapen Schapen

Plaats: Dronten

Locatie: De Helling

Kunstenaar: Bas van Swieten

Materiaal: zwerfsteen en metaal

Jaar: 2021


Beschrijving:

Op 22 december 2021 onthulde Marja Keizer bij de appartementengebouwen in het Heuvelpark aan De Helling een kunstwerk van twee schapen. Het is een compensatie van de gemeente Dronten voor het kunstwerk Polderpioniers dat kort op deze locatie heeft gestaan. In 2017 werd het kunstwerk van Kees Jansen vanwege de bouw van appartementencomplex Dierweide van zijn plek aan De Noord gehaald. Op initiatief van Piet de Wit kregen de bewoners van het Heuvelpark het voor elkaar om het beeldje bij hun appartementen te laten herplaatsen. Aan de toezegging van wethouder Ton van Amerongen om het kunstwerk in Het Heuvelpark te herplaatsen bleek echter geen formeel collegebesluit ten grondslag te liggen en dat had wel gemoeten. De Polderpioniers werden daarom op 3 februari 2021 weer uit het Heuvelpark weggehaald en herplaatst aan De Noord. 

Piet de Wit vroeg wethouder Van Amerongen of hij wilde compenseren. De wethouder zei in april nog tegen de gemeenteraad, dat B en W het geen goed idee vonden om een nieuw kunstwerk te plaatsen bij het Heuvelpark. Toch vroeg de gemeente later aan de voorzitters van de Verenigingen van Eigenaren van de drie betrokken appartementengebouwen naar ideeën voor compensatie. Eerst werd er gesproken over een vlaggenmast, later over een ooievaarsnest, treurwilg of treurbeuk, dukdalf met NAP-peilschaal en een zonnewijzer. Uiteindelijk werd er gekozen voor een idee van bewoonster Marja Keizer; twee liggende schapen van de kunstenaars Cees (1948) en Bas van Swieten uit Leersum.

De basis van de schapen wordt gevormd door een zwerfkei. De granieten stenen zijn 1,5 tot 1,6 miljard jaar oud en zijn door de Tweede IJstijd meegevoerd van Midden Zweden tot Nederland. Het idee van de schapen is in het jaar 2000 ontstaan. De gemeente Leersum wilde de plaatselijke rotonde met kunstschapen versieren en vroeg aan kunstenaar Cees van Swieten om een ontwerp te maken. Van de vier ontwerpen was er één gebaseerd op stenen die zijn vrouw altijd op vakantie verzamelden. De gemeente en de architect vielen er meteen voor. Cees van Swieten kreeg opdracht een paar grote exemplaren op de rotonde te plaatsen. De zoektocht naar geschikte zwerfkeien leidde hem destijds naar Limburg, waar hij nog steeds zijn Scandinavische stenen afneemt. De gebruikte stenen zijn speciaal op vorm geselecteerd. Iedere steen heeft zijn unieke vorm in de natuur gekregen en deze vorm inspireert bij de creatie van het dier. Door de zwarte handgevormde metalen kop op de zijkant van de steen te plaatsen, ontstaat er een herkenbaar contrast. Inmiddels heeft zoon Bas van Swieten de vervaardiging van de schapen overgenomen. Hij heeft er voltijds werk aan. Ook andere dieren als paarden, herten en ganzen verlaten de werkplaats, om vele plekken in Nederland te verfraaien.