Wisentkop

Wisentkop

Plaats: Dronten

Locatie: Wisentbos -Wisentweg

Kunstenaar: Sander Boom

Materiaal: Eikenhout

Jaar: 2018


Beschrijving:

Het Wisentbos is met 70 ha het grootste stadsbos van Dronten. Het bosgebied, dat op de tekentafel door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders ontworpen is, werd in 1969 gerealiseerd. Tijdens de inrichting kwamen botresten naar boven waarvan enkele bij nader onderzoek van de wisent afkomstig bleek, van een oerrund uit de prehistorie. Hieraan dankt het bos zijn naam. 

Wethouder Dirk Minne Vis verrichtte op vrijdagmiddag 7 juli 2017 de officiële opening van het 1,7 km lange Wisent-educatiepad. "Laat u verrassen door de diverse verhalen langs het wandelpad. De Wisent staat hierin centraal", aldus de Stichting Participatie Wisentbos. Het pad is tot stand gekomen door steun van o.a. de gemeente, Staatsbosbeheer, het streekfonds, Prins Bernard Cultuurfonds en XL De Ateliers.

Op 3 september 2019 heeft woodcarver Sander Boom in opdracht van Stichting Participatie Wisentbos een fraaie wisentkop gemaakt. Met diverse motorzagen carvde hij het unieke beeld uit de stam van een oude eik. De wisentkop staat nabij het informatiepaneel van het Wisent-educatiepad langs de Wisentweg. De houtsculptuur kon gerealiseerd worden dankzij een financiële bijdrage van het NMFF Fonds Verbraken.

Kunstenaar

Sander Boom heeft in Wenum Wiesel een eigen bouwbedrijf, Boom Timmerwerken. In 2007 begon hij met woodcarven. Samen met zijn broer Rik vormt hij een carvingteam dat deelneemt aan zowel wood- als icecarving wedstrijden. Sander doet geregeld mee met grote wedstrijden in o.a. Nederland, Duitsland, België, Engeland, Schotland, Amerika en Alaska. Op het NK Woodcarving in 2009 werd hij Nederlands Kampioen Sculptuurzagen. Tijdens de Boomkroonpad Carving Cup 2013 en 2017 in Drenthe wist hij verschillende eerste prijzen in de wacht te slepen. In 2015 werd Sander Boom tweede bij de Noordoostpolder Buitendagen van Staatsbosbeheer. In 2018 maakte hij in opdracht van Stichting Participatie Wisentbos een Wisentkop in Dronten. In het voorjaar van 2021 maakte Sander samen met Rik in opdracht van de gemeente Urk 3 houtsculpturen langs 'Rondje Eiland Urk' en in 2022 3 zeehonden voor het Urker Speelbos.