Wisentkop

Wisentkop
Wisentkop Wisentkop Wisentkop Wisentkop

Plaats: Dronten

Locatie: Wisentbos t.h.v. Wisentweg 5a

Kunstenaar: Sander Boom

Materiaal: Eikenhout

Jaar: 2018


Beschrijving:

Het Wisentbos is met 70 ha het grootste stadsbos van Dronten. Het bosgebied, dat op de tekentafel door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders ontworpen is, werd in 1969 gerealiseerd. Tijdens de inrichting kwamen botresten naar boven waarvan enkele bij nader onderzoek van de wisent, een oerrund uit de prehistorie, afkomstig bleek. Hieraan dankt het bos zijn naam. 

Wethouder Dirk Minne Vis verrichtte op vrijdagmiddag 7 juli 2017 de officiële opening van het 1,7 km lange Wisent-educatiepad. "Laat u verrassen door de diverse verhalen langs het wandelpad. De Wisent, ofwel Europese bizon, staat hierin centraal", aldus de Stichting Participatie Wisentbos. Het pad is tot stand gekomen door steun van o.a. de gemeente Dronten, Staatsbosbeheer, het streekfonds, Prins Bernard Cultuurfonds en XL De Ateliers.

Op 3 september 2019 heeft woodcarver Sander Boom in opdracht van Stichting Participatie Wisentbos een fraaie wisentkop gemaakt. Met diverse motorzagen carvde hij het unieke beeld uit de stam van een oude eik. De wisentkop staat nabij het informatiepaneel van het Wisent-educatiepad dat langs het weiland van het bos loopt. Het educatiepad, dat bedoeld is om jonge kinderen iets te leren over de wisent en zijn leefwijze, start bij de Dorpsboerderij Dronten van Triade. De Stichting Participatie het Wisentbos had als wens om een houten kunstwerk van de Wisent in het bos te kunnen plaatsen. Door giften van de Rabobank en het NMFF Fonds Verbraaken kon de houtsculptuur gerealiseerd worden. 

Kunstenaar

Sander Boom is een van de beste woodcarvers ter wereld. Na een opleiding aan de lagere technische school (lts) werd Sander allround timmerman en startte in Wenum Wiesel een eigen bouwbedrijf, Boom Timmerwerken. In 2007 begon hij met woodcarven, een kunstvorm waarbij motorzagen gebruikt worden om bijzondere houten beelden te maken. "Ik zaagde af en toe hobbymatig wat voor mijn moeder. Toen er ook vanuit de rest van mijn omgeving steeds meer interesse kwam, ging het balletje rollen en besloot ik om er verder mee te gaan." De opdrachten en beelden werden steeds groter en mooier. Daarom hakte Sander de knoop door en werd hij fulltime carver. Vervolgens werd Boom Woodcarving opgericht. Samen met zijn broer Rik vormt Sander een carvingteam dat deelneemt aan zowel wood- als icecarving wedstrijden. Net zoals Sander bleek ook Rik een bijzonder talent te hebben voor het maken van houtsculpturen. Zelf zeggen ze "het zal wel in ons bloed zitten, de liefde voor hout". Helemaal vreemd is het niet, gezien hun achtergrond als timmerman en orgelmaker. Inmiddels is Rik ook in het bedrijf gekomen en samen bouwen de gebroeders Boom aan een waar carving-imperium met als hoogtepunt een splinternieuw Carving Centre dat medio 2021 gereed kwam.

Sander Boom doet geregeld mee met grote wedstrijden in o.a. Nederland, Duitsland, België, Engeland, Schotland, Amerika en Alaska. Op het NK Woodcarving in 2009 werd hij voor het eerst Nederlands Kampioen sculptuurzagen en dat doet hij in 2014 en 2015 nog eens dunnetjes over. In 2015 werd Sander tweede bij de Noordoostpolder Buitendagen van Staatsbosbeheer. Tijdens de Boomkroonpad Carving Cup 2013 en 2017 in Drenthe wist hij verschillende eerste prijzen in de wacht te slepen. Tijdens de wedstrijd in 2017 werd Rik Boom derde in de categorie grote beelden. Op 16 september 2022 werd Sander door een vakjury benoemd tot Nederlands Kampioen Carving 2022. Motorzaagkunst vraagt om een uitzonderlijke beheersing van een motorzaag en maakt het tot een extreme kunstvorm. Houtcarving en icecarving zijn met elkaar te vergelijken. Al was het alleen al, omdat veel gereedschappen bij beide disciplines hetzelfde zijn. Het is dan ook geen wonder dat de Nederlandse toppers in het woodcarven, Sander en Rik Boom, in 2017 de titel in het icecarven opeisten. In 2018 maakte Sander Boom in opdracht van Stichting Participatie Wisentbos een Wisentkop in Dronten. In 2021 maakte Sander samen met Rik in opdracht van de gemeente Urk de kunstwerken 'Rob', 'Kiekendief' en 'Het Stelletje' langs 'Rondje Eiland Urk' en in 2022 drie zeehonden voor het Urker Speelbos. In 2022 maakte Sander in opdracht van Groengroep 'De Populier' een giraffe en inktvis in wijkpark Espelervaart in Emmeloord.