zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Dronten

Locatie: De Rede

Kunstenaar: Theo van Brunschot

Materiaal: natuursteen

Jaar:


Beschrijving:

Deze sculptuur die gemaakt is door de Eindhovense beeldhouwer Theo van Brunschot stond op het Ruim tegenover de Aldi. Na de grootscheepse renovatie van het winkelcentrum Suyder See is het kunstwerk verhuisd naar het perk naast het gemeentehuis. Een beeld  van natuursteen dat Van Brunschot geen naam heeft gegeven, omdat het kunstwerk een deel van een onderzoek is, een knooppunt van gedachten waar de hele cyclus een filosofie vormt. Bovendien vindt de kunstenaar dat een titel beperkend werkt, al geeft het ook richting aan assosiaties.

Drie witte rechthoekige vormen zijn op elkaar gestapeld tot een zuil van ruim 2 meter hoog. Door horizontale en verticale richtingen te gebruiken heeft de kunstenaar een statisch beeld gemaakt. Van Brunschot bewerkte de steen en taille directe en kwam zo, met het ontwerp in het hoofd en uitgaande van de natuurlijke eigenschappen van het materiaal, tot het eindresultaat. Theo van Brunschot is altijd gefascineerd geweest door monolieten uit prehistorische culturen.

Uit het boek ‘De druppel holt de steen uit’ van José Boyens (1986) over het werk van Theo van Brunschot: “Bij alle staande zuilen valt in meerdere of mindere mate een tendens tot het immateriële waar te nemen. Dankzij hun solitaire vorm en de vaak ver doorgevoerde polijsting hebben zij de neiging om aan het materiekarakter van de steen te ontstijgen en de transcendente eigenschappen daarvan op te roepen.”

Kunstenaar

Theo van Brunschot (1937 Eindhoven - 1997 Eindhoven).  Hij heeft gestudeerd aan de Academie voor Industriële vormgeving in Eindhoven. In zijn jeugd had hij een sterke verbondenheid met de natuur. Hij stroopte de bossen in de omgeving af en genoot van de onafgebroken rijen populieren. Veel later realiseerde hij zich dat hij voor zijn beelden een eenheid zocht met het landschap, even vanzelfspreken als het bos thuishoort in het Brabantse landschap.

Theo van Brunschot is een steenhouwer in hart en nieren. Hij werkt bij voorkeur is de harde steensoort. Hij wil niet alleen een artistiek en kwalitatief handwerkprodukt leveren. Hij wil zich ook graag lichamelijk moe maken op een steen. Uren mogen hakken aan een steen die 600.000.000 jaar oud is, er de vorm van mogen bepalen, dat stemt de beeldhouwer tot meditatie. Het favoriete materiaal van de steenhouwer was Zweeds graniet een harde steensoort die met veel geduld bewerkt moet worden.

Brancusi, Wotruba en Moore zijn beeldhouwers die hem aanvankelijk beïnvloed hebben. Gaandeweg heeft hij zijn vormentaal steeds verder vereenvoudigd tot spannende, gepolijste en afgeronde, abstracte tekens in de ruimte. De muren van de oude Incagebouwen in de Peruaanse stad Cuzco zijn tevens een inspiratiebron voor het werk van Van Brunschot geweest. Theo van Brunschot wil met zijn beelden bij de kijker een gevoel van verbondenheid en verwondering oproepen, en wil niet imponeren met zijn beeldhouwkunst.