Fata Morgana

Fata Morgana
Fata Morgana Fata Morgana Fata Morgana Fata Morgana Fata Morgana Fata Morgana Fata Morgana

Plaats: Dronten

Locatie: Beursplein, Scholencomplex Dronten-West

Kunstenaar: Thomas Elshuis

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2001


Beschrijving:

Bij scholencomplex Dronten – West aan het Beursplein is het kunstwerk "Fata Morgana" van Thomas Elshuis te vinden dat uit 4 delen bestaat. Op het grasveld bij de vijver staan 3 schermen. Iedere school heeft boven de ingang ook een 'foto' hangen.

Thomas Elshuis was architect. In 1999 erfde hij van een huisvriend, die de wereld bereisde, een verzameling van zo'n 20.000 foto's. Dit was voor hem de aanleiding om kunstenaar te worden. De dia's vormen nu de basis voor de beelden van Elshuis. Met behulp van digitale technieken stelt hij uit fragmenten van dia's, nieuwe composities samen. De kunstenaar voorziet zijn kunstwerken van een dromerige atmosfeer.

Voor "Fata Morgana" heeft Elshuis o.a. berglandschappen gekozen, wellicht als tegenhanger van het platte polderlandschap. Onderste boven hangen wilgenrozen met een libelle erboven.

In het programma Beeldspraak op Omroep Flevoland geeft de kunstenaar uitleg over het kunstwerk.

Kunstenaar

Thomas Elshuis is in 1961 in Hilversum geboren. Hij studeerde van 1980 – 1988 bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Nadat hij in 1999 het privé-archief met 20.000 dia's van een huisvriend erfde, besloot hij kunstenaar te worden. Aan de hand van dit archief stelt Elshuis nieuwe beelden samen. Hij voorziet fragmenten van de originele beelden met de computer van een nieuwe context. Zo voegt hij aan de oorspronkelijke voorstelling een dimensie toe in diepte of hoogte. Dat daarbij steeds meer de nadruk ligt op architectonische elementen komt voort uit zijn studie bouwkunde. Kleurgebruik en gevoel voor compositie doen een sterk appèl op de verbeelding van de kijker.