Het ontstaan van de polder

Het ontstaan van de polder

Plaats: Dronten

Locatie: Zwarte Water 25

Kunstenaar: Alfred van Werven

Materiaal: verf op panelen

Jaar: 1968

Beschrijving:

Op 26 mei 2011 hebben vertegenwoordigers van Leisure World, Mirliton en de gemeente Dronten het kunstwerk ‘Het ontstaan van de polder', in het Leisure World Ice Center onthuld.

Het monumentale kunstwerk is gemaakt door de kunstenaar Alfred van Werven voor het eerste gemeentehuis van Dronten aan het Ottoplein. Dit gebouw bood later onderdak aan het Centrum voor Kunstzinnige Vorming en is in 2005 gesloopt. Het schilderij is voor € 22.000 verwijderd en lag, jarenlang verdeeld in een aantal panelen, opgeslagen in een loods in Noord-Holland omdat de gemeente geen geschikte plek kon vinden. Even leek het er op dat museum Nieuwland in Lelystad het nieuwe onderkomen zou worden voor het kunstwerk, maar dat kwam er niet van. Ook het voorstel om het werk te plaatsen op het buitenterrein van het Almere College haalde het niet.

Dankzij de geheel kosteloze inzet van Leisure World en schoonmaakbedrijf Mirliton heeft de wandfries van 72 meter lang en 1,50 meter hoog een nieuwe bestemming gekregen. Mirliton heeft het schilderij schoongemaakt en vervolgens is het door Leisure World omlijst en opgehangen. Het schilderij is opgebouwd uit beschilderde houten panelen en beeldt, in chronologische volgorde, de ontginning en inrichting van Oostelijk Flevoland uit. Eén van de grootste en bekendste kunstwerken met cultuur-historische waarde kan weer door het publiek bewonderd worden.

Zie ook; Omroep flevoland

Kunstenaar

Alfred August van Werven werd op 13 oktober 1920 in Nijmegen geboren en volgde vier jaar lang een opleiding voor de acte MO tekenen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarna aan de Academie in Den Haag een jaar grafiek en tenslotte aan de Hochschule für Kunst und Gestaltung in Graz een jaar beeldhouwen. Een veelzijdige opleiding, die resulteerde in een grote variatie aan scheppingen. Hij was een belangrijk beeldend kunstenaar op het gebied van de monumentale kunst en binnenhuisarchitectuur voor scholen, kerken en openbare gebouwen. Hij werkte verhalend in figuratieve, sterk gestileerde stijl.

Alfred van Werven woonden en werkte in Rotterdam, Zeist, Zuidwolde en Lutten (gemeente Hardenberg). In de jaren 1970 woonde hij in Lelystad. Van Werven was een integer en gedreven kunstenaar die zich niet voor honderd, maar voor heel veel meer procent inzette. Die als het moest tegen iedereen inging om het werk zo te volvoeren zoals hij dacht dat het goed was. Een grote man met wapperende haren, grote handen die het meest precieze werk konden uitvoeren. Iemand die van tevoren wist dat zijn tijd afliep, en als een bezetene aan het werk bleef. Alfred van Werven stierf op 14 november 1979 in Zwolle, in de leeftijd van 59 jaar.

Van Werven heeft de Provincie Flevoland heel veel werk na gelaten. In Dronten maakte hij een 72 meter lange wandfries en ontwierp voor het Kerkcentrum de Ark het liturgisch interieur; preekstoel, doopvont en raamschildering. Bij de begraafplaats en in kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen zijn sculpturen van zijn hand te vinden. In Lelystad vind je de sculptures ‘Tweeklang’, ‘Goddelijke Hand’ en versierde hij de buitenwand van crematorium de Ölandhorst en maakte hij voor een school in sgrafitto techniek de muurdecoratie 'Overstapje' .

 

Laatste Update maandag, 04 augustus 2014