Magisch Flevoland
Plaats: Dronten
Locatie: De Rede 1
Kunstenaar: Iris Nagel
Materiaal: Gerecyclede PETG platen, plexiglas
Jaar: 2021
Beschrijving:
Bij de bouw van het gemeentehuis in 1982 werd gekozen voor een kunstwerk in de vorm van het reliëf aan de zijkant van het gebouw, waarmee de ontstaansgeschiedenis van Dronten wordt verbeeld. Toen het gemeentehuis verbouwd werd besloot de gemeenteraad in juni 2019 dat de samenleving mocht meebeslissen over de wijze waarop de identiteit van de gemeente Dronten verbeeld wordt in het vernieuwde gemeentehuis. Door middel van een enquête zijn daarvoor eerst beelden opgehaald over de identiteit van Dronten. Zo’n 700 enquêtes werden ingevuld. Begin 2020 ging de gemeente op zoek naar een kunstenaar die een kunstwerk voor de publiekshal in het gemeentehuis wilde maken. Aan inwoners werd een oproep gedaan om op een creatieve manier uiting te geven aan hun beeld van de identiteit van de gemeente. Deze leverde 52 inzendingen op. De gemeente selecteerde daaruit 6 kunstenaars/ontwerpers. Aan hen werd gevraagd om een visie te ontwikkelen en een schetsontwerp te maken. In het programma van eisen stond dat het kunstwerk de identiteit van de gemeente Dronten moest weerspiegelen, dat door inwoners samengevat was in drie begrippen: ruimte, saamhorigheid en trots. Het werk moest daarbij de verbinding maken tussen de pioniers van het eerste uur en de pioniers van nu. De gemeente had de voorkeur voor een werk met een hoge belevingswaarde. De vorm was vrij. Voor het kunstproject was een maximaal bedrag van € 100.000,- gereserveerd, inclusief onderhoud en/of actueel houden gedurende 10 jaar.
De selectiecommissie, waarin ook inwoners van Dronten vertegenwoordigd waren, koos voor het kunstwerk van de 24-jarige kunstenares Iris Nagel. De sterke connectie met haar geboorteplaats en familiegeschiedenis, hebben haar geïnspireerd voor het kunstwerk in het gemeentehuis. Het kunstwerk 'Magisch Flevoland' vertelt het verhaal van Dronten en loopt chronologisch door tot de toekomst. De hoofdvorm van het object is verticaal. Die verticaliteit wordt bereikt door de 13 m hoge palen waarlangs de geschiedenis van Dronten naar boven toe verteld wordt. In het kunstwerk staat de verbinding tussen het verleden en de toekomst centraal. Hagel maakte daarbij gebruik van de ideeën en symbolen die in 2019 door inwoners zijn aangedragen. Het kunstwerk begint met de drooglegging van de polder, met klei en water en daarna gaat het naar symbolen uit de vier kernen Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen en Ketelhaven. Op de kubussen laat Iris Nagel de Polderpioniers, de Swifterbantcultuur, en het Vliegersmonument terugkomen. Het heden kenmerkt zich door onder meer Lowlands, de windmolens, de ijsvogel en de Aeres Hogeschool, waar de boeren van de toekomst worden opgeleid. In het kunstwerk zijn ook symbolen verwerkt voor de tulpen van de tulpenroute die gemeente Dronten elk jaar kleur geven. Dronten is ontstaan uit water, de blauwe kringellijn naar boven. De spiegel, de toekomst, staat symbool voor de inwoners van de gemeente die toch vooral zichzelf zijn.
Voorwaarde voor jonge kunstenaars die een schetsontwerp maakten was dat een oudere kunstenaar ze zou begeleiden. Iris Hagel kon maar één iemand bedenken: haar vader. Johan Nagel, directeur van kunstencentrum XL De Ateliers, is architect en kon zijn dochter adviseren over de constructie. In een interview in de Flevopost vertelde Iris Hagel dat ze de kritische blik van haar vader ‘echt nodig’ had. "Het heeft wel eens gebotst, maar dat kwam het project alleen maar ten goede. Zonder de inbreng van mijn vader was het me niet gelukt". Het kunstwerk bleef met € 91.000,- ruim binnen het budget. Ongeveer de helft is op gegaan aan bouwkosten en materialen, 31% ging naar personeelskosten en honorarium en 18% naar organisatiekosten, promotie en pr.
De bouw van het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door Mannen van Staal, Amstel-Delta, Efesto, Pyrasied en XL de Ateliers. Amstel-Delta heeft de sokkel van het kunstwerk gemaakt, Efesto uit Biddinghuizen maakte het frame waarmee het kunstwerk aan het plafond gemonteerd werd en bij het bedrijf Pyrasied zijn o.a. de kubussen en de tulpen gefabriceerd. Begin februari 2021 werd begonnen met het monteren van het kunstwerk in het midden van de centrale publieksruimte. Op 8 maart opende burgemeester Jean Paul Gebben na 14 maanden verbouwing, symbolisch de deuren van het gemeentehuis. Na de opening onthulde wethouder Roelof Siepel samen met kunstenares Iris Hagel het kunstwerk 'Magisch Flevoland'. Vanwege corona was er geen publiek aanwezig. De verbouwing van het gemeentehuis stond in het kader van verduurzaming. Het kunstwerk is gemaakt van gerecyclede materialen zoals PETG platen van gerecyclde PET flessen en gerecycled plexieglas, waardoor het een duurzaam object is. De 13 m lange ronde palen in het kunstwerk zijn van opaal, een duurzaam acrylaat dat brandvertragend is.
Kunstenaar
Iris Hagel is geboren en getogen in de gemeente Dronten. Ze studeerde van 2015 tot 2019 Grafische en Ruimtelijke Vormgeving aan de AKV Sint Joost in Breda, waarbij haar focus lag op ruimtelijk ontwerp. Direct na haar afstuderen won ze de Atelierprijs en startte haar eigen bedrijf 'Kans op Hagel'. Haar werk was te zien op de Milaan designweek en de Dutch designweek. Met haar werk probeert zij altijd een verhaal te vertellen of een emotie over te brengen. Voor haar is het concept en het onderzoek van een werk erg belangrijk. 'Magisch Flevoland' is het eerste grote kunstwerk van Iris Nagel dat gerealiseerd is.