4 together

4 together
4 together 4 together 4 together 4 together 4 together 4 together 4 together 4 together

Plaats: Dronten

Locatie: Golf Residentie

Kunstenaar: Johan IJzerman

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2006


Beschrijving:

Op 12 mei 2006 is het kunstwerk 4 together op de centrale rotonde van de Golf Residentie door de ontwikkelaars Bramer en Mourik feestelijk overgedragen aan de bewoners.

Het 8 m. hoge object van roestvrijstaal is ontworpen door de Lelystadse kunstenaar Johan IJzerman. De binnen- en buitenzijde hebben ieder een andere eindbehandeling ondergaan, geslepen en geglaspareld, waardoor ze verschillen in glans.

Het kunstwerk 4 together symboliseert vier wijken die op dit punt samenkomen. Het bestaat uit vier rietachtige vormen die als het ware uit de grond groeien. Door de wijze waarop de vier elementen met elkaar verbonden zijn, wordt een toegangspoort gesuggereerd die leidt naar de 'wijken' Lente, Zomer, Herfst, Winter.

In het programma Beeldspraak geeft de kunstenaar uitleg over het kunstwerk.

Kunstenaar

De beeldend kunstenaar Johan IJzerman werd op 20 januari 1951 in Kampen geboren en woont sinds 1975 in Lelystad. Hij is onder meer docent kunstzinnige educatie en geeft les in tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Johan IJzerman wordt geïnspireerd door sport, spel en theater, maar ook door het landschap van Flevoland. Hij maakt portretten en  landschappen met  aquarel-, acryl of olieverf. Sport is het hoofdthema in zijn werk, waarbij dynamiek en snelheid hem intrigeren. IJzerman wil in zijn schilderijen de activiteit van de mens weergeven. Voordat hij aan een schilderij begint analyseert hij videobeelden. Naast schilder is Johan IJzerman ook beeldend kunstenaar. Zijn ruimtelijk werk vervaardigd hij van brons en staal.

Over kunst in de openbare ruimte zegt IJzerman: “Kunst is om iets mee te doen, om aan te raken. Het moet zo ontworpen zijn dat kinderen er bijv. tussen door kunnen lopen”.

Het beeld ‘Symbiose’ van Johan IJzerman is te vinden in Natuurpark Lelystad, schilderijen in het Sportcentrum in Lelystad en twee ruimtelijke beelden, 'Triomf' en 'Najade', ervoor. In juni 2005 is in de wijk Golfpark in Lelystad een beeld van de kunstenaar gerealiseerd en in 2006 in de Golf Residentie in Dronten. IJzerman ontwierp de sportprijs Flevoland in 1998, 1999, 2000, 2002 en 2003.