Burlboeien

Burlboeien
Burlboeien Burlboeien Burlboeien Burlboeien Burlboeien

Plaats: Dronten

Locatie: Het Gangboord

Kunstenaar: Rob van den Broek

Materiaal: hout, staal

Jaar: 2009

Beschrijving:

In de zomer van 2008 werd in Natuurpark Lelystad voor de vierde keer de tentoonstelling 'Natuurkunstpark' georganiseerd, een project van de Kunstenaars Vereniging Flevoland in samenwerking met Het Flevo-landschap. Het thema van de tentoonstelling was BURL.

In september begint de bronsttijd van de edelherten. Mannetjes gaan op zoek naar een vrouwtje. Om indruk te maken, brengen ze een geluid voort dat burlen wordt genoemd. Het edelhert met de zwaarste en hardste burl wint de strijd.

Toen kunstenaar Rob van den Broek  uit Zeewolde het  thema van de tentoonstelling hoorde moest hij direct denken aan de boeien die op zee drijven om schepen te waarschuwen voor gevaarlijke plekken. De boeien maken geluid, ze brullen en worden brulboeien genoemd. Burlen is ook een soort brullen.

Van den Broek heeft in een scheepvaartopslag 4 brulboeien gevonden waarmee hij een object heeft gemaakt. De boeien zijn “gewapend” met grote spiesen. De lans als teken van de strijd en van de mannelijkheid. De boeien staan in een vierkant op een grasveld, als lokplek. De punten van de spiesen neigen naar elkaar, net als de herten klaar voor de strijd met elkaar. De bovenkanten van de boeien zijn geschilderd in herfstkleuren, om de bronsttijd te benadrukken.

In 2009 is het kunstwerk in Dronten geplaatst aan het Gangboord.

In het programma Beeldspraak geeft de kunstenaar uitleg over het kunstwerk.

Bron: PowerPoint Natuurkunstpark 2008 van Hein Walter.

Kunstenaar

Rob van den Broek is in 1953 geboren. Al sinds zijn jeugd is van den Broek gefascineerd door materialen, maar vooral door hout. Sinds 1993 is hij werkzaam als zelfstandig vormgever. Oorspronkelijk bedacht en maakte van den Broek voornamelijk meubelen en lampen, tegenwoordig ook zelf vormgegeven strijkinstrumenten, decors en kunstwerken. In 206 is hij in Zeewolde komen wonen.

In 2010 ontving Rob van den Broek de Lelyprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds afdeling Flevoland.

Laatste Update dinsdag, 05 juni 2018