"Horizon", rand, stad, land

Plaats: Dronten

Locatie: Dronterringweg - De Noord

Kunstenaar: Helga Kock am Brink - André Bijkerk

Materiaal: roestvrijstaal, grind, beton, beplanting

Jaar: 2006


Beschrijving:

Huib Bliek, werkzaam bij de afdeling Ruimtelijke Inrichting en Beheer van de gemeente Dronten bedacht  een centraal thema voor een aantal rotonde rond Dronten. Het thema was het ontstaan en ontwikkeling van Flevoland.

In de zomer van 2005 kreeg de Enschedese tuin- en landschapsarchitect André Bijkerk van de provincie Flevoland de opdracht een ontwerp te maken voor de rotonde Dronterringweg – De Noord. Hij vroeg beeldend kunstenaar Helga Kock am Brink mee te werken aan de uitvoering. Huib Bliek bedacht voor deze rotonde het motto; "rand, land, wordt strand".

De uitwerking van het motto verwijst naar de historie van het polderlandschap. De basis van de rotonde vormt dan ook een strandlandschap met glooiend zand en beplanting. Aan het landschap is een 30 meter lange roestvrijstalen horizon toegevoegd. In het roestvrijstaal zijn kabbelende golfjes geslepen, zo dat er bij verschillende zonstanden geen verblindende effecten optreedt.

In het strandlandschap zijn betonnen stoepranden voor de golven aangebracht die met blauwe glasparel verf geschilderd zijn. Zodoende worden verkeersdeelnemers in het donker gewaarschuwd voor het naderen van de rotonde. De beplanting, die tegelijk als een zichtscherm voor het tegemoetkomend verkeer dient, is uitgewerkt in pioniersgewassen waaronder o.a. de wilg en de els. Deze gewassen werden in de polder als waterdrain toegepast en maakten een prominent deel uit van het karakter van deze weide streek.

Op 13 juli 2006 is de rotonde officiëel geopend door gedeputeerde Wubbo de Raad en wethouder Hillebrand Koning. De rotonde wordt 's avonds verlicht.

In het programma Beeldspraak geeft de kunstenares uitleg over het kunstwerk.

Kunstenaar

Helga Kock am Brink werd op 27 november 1960 in  Bocholt (Duitsland) geboren. Van 1981 tot 1986 studeerde zij aan de  Academie voor Beeldende Kunst (AKI) te Enschede, Monumentale Vormgeving. Sinds 1987 is Kock am Brink als zelfstandig beeldend kunstenaar gevestigd in Enschede. Haar werk kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak. Zij beweegt zich op het gebied van schilderkunst en ruimtelijke vormgeving. Haar werken kenmerken zich door diversiteit en beheersing van uiteenlopende technieken, waarbij vaak samengewerkt wordt met constructiebedrijven, gieterijen en een landschapsarchitect. Er ontstaan kunstwerken waarbij technische veiligheid en beeldende zeggingskracht hand in hand gaan. In haar ruimtelijk werk gebruikt zij: steen, cortenstaal, roestvrijstaal, polyester, glas, koper, brons.