De Meerpaal

De Meerpaal
De Meerpaal De Meerpaal De Meerpaal De Meerpaal

Plaats: Dronten

Locatie: De Rede 80 - 82

Architect: Frank Van Klingeren, Hans van Beek

materiaal: baksteen

Jaar: 1966 - 1967


Beschrijving:

In 1966 werd begonnen met de bouw van, de door architect Frank van Klingeren ontworpen Meerpaal. De gemeente Dronten eisten een snelle bouwtijd, een grote mate van flexibiliteit en stelde bovendien een beperkt budget ter beschikking. De opdracht aan van Klingeren leek een onmogelijke, maar bleek hem op het lijf geschreven. Op 8 november 1967 heeft koningin Juliana de Meerpaal officieel geopend. Het multiculturele centrum is één van de eerste gebouwen ter wereld die geschikt was voor congressen, concerten, dans, film en theater. De architect zag het gebouw als een overdekte agora (een dorpsplein naar Grieks voorbeeld). Het grootste deel van de oppervlakte van De Meerpaal wordt ingenomen door een verdiept liggend plein, dat vele mogelijkheden biedt voor verschillende gebeurtenissen. In open verbinding met dit plein stond het theater, de foyer, de bar en een caféterras. Al snel kwamen er klachten, vooral van de geluidsoverlast die de verschillende activiteiten van elkaar hadden. In 1987-1988 werd de Meerpaal ingrijpend verbouwd. Het nieuwe ontwerp van L. Reijnalda liet het open karakter, tegen de zin van architect van Klingeren, verdwijnen.

Op 22 juli 1990 besluit het gemeente bestuur van Dronten tot sloop van het multiculturele centrum. De voorgenomen sloop stuitte echter op veel protest vanwege het unieke karakter van het gebouw. De bevolking, maar ook dochter Nora van Klingeren en minister Jan Pronk van VROM ( Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Mileubeheer) verzetten zich tegen de sloopplannen. Rijksbouwmeester Wytse Patijn stelt voor delen van de Meerpaal te integreren in het nieuwe gebouw. Daarop besluit de gemeente Dronten een studieopdracht te geven aan drie bureaus; Atelier Pro, Soeters Van Eldonk en de architecten Cie. Bij deze opdracht was vooral aan de orde hoe delen van De Meerpaal en het daarmee verbonden gedachtegoed, behouden konden blijven.

Het ontwerp van Hans van Beek  van Atelier Pro, wordt uitgekozen. Karakteristieke elementen van het ontwerp van Van Klingeren zijn door Pro weer zichtbaar gemaakt. De glazen doos, het door kolommen gedragen dak en het ovalen volume (het ei). Het ovale volume is geen open theater meer, zoals in de oorspronkelijke Meerpaal. In de nieuwe Meerpaal is het een gesloten bioscoop. Bovenop de bioscoop is een terras gerealiseerd, dat via loopbruggen de verschillende functies in het gebouw met elkaar verbindt. De nieuwe bouwdelen, zoals de muziekschool, de bibliotheek en het theater staan als losse blokken rond het overdekte en enigszins verdiepte binnenplein. Ook het plein voor het complex is bij het gebouw betrokken. De voorgevel is van glas. Door de overstekende luifel wordt het gebouw deel van het plein. Omgekeerd dringt het plein, door het doorzetten van de pleinwand en het niveau van de bestrating, tot in het gebouw door. Via een aantal traptreden betreedt de bezoeker het 80 cm lager gelegen binnenplein. In de lijn van het gedachtegoed van architect van Klingeren is een gebouw ontstaan met een meer dan gemiddelde aandacht en ruimte voor de openbaarheid. De nieuwe Meerpaal is uitgevoerd in rode baksteen. De toneeltoren is bekleed met rode dakpannen.

Op 10 januari 2003 ging de eerste paal van de nieuwe Meerpaal de grond in. Het gebouw is in december 2004 opgeleverd. In januari is het gebouw met de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente in gebruik genomen. De officiële opening van De Meerpaal is gepland in juni 2005. De nieuwbouw heeft € 22.700.000 gekost. Een kostenoverschrijding van € 650.000 waardoor in februari 2004 college van burgemeester en wethouders is gevallen.

Architecten

Frank van Klingeren werd op 4 februari 1919 geboren. Hij begon als civiel ingenieur, maar ontwikkelde zich in de praktijk als architect.

Van Klingeren was in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw een bekend architect. Hij werd vooral bekend door de bouw van de ontmoetingscenta 'De Meerpaal' in Dronten, 'Het Knarregat' in Eindhoven en 'de Agora' in Lelystad. Hij is te beschouwen als één van de laatste groten op het terrein van de humanistische architectuur visie (ontwerpen gericht op het welzijn van mensen).

In 1989 wordt de architect getroffen door een hersenbloeding. Op 16 juli 1999 stierf Frank van Klingeren op 80-jarige leeftijd.

 

Hans van Beek is in 1942 geboren. Samen met Sjoerd Schamhart was hij in 1976 medeoprichter van atelier PRO, een Haags architectenbureau. Hij gaf daarmee de start voor een oeuvre waarin Plek, Ruimte en Ontwikkeling (PRO) centraal staan. Sinds 1980 is hij eindverantwoordelijk voor de architectuur van atelier PRO.

Laatste Update zondag, 24 juli 2011