Diepvrieskluis

Diepvrieskluis
Diepvrieskluis

Plaats: Nagele

Locatie: Eggestraat 7

Maker:

materiaal: baksteen

Jaar: 1958


Beschrijving:

Een typisch naoorlogs fenomeen in het Nederland van de twintigste eeuw was de diepvrieskluis. Voor de particulier was dit de eerste mogelijkheid om etenswaren te koelen. Voorheen kon vers vlees maar twee tot maximaal drie dagen in de kelder bewaard worden. Daarom werd vlees gerookt of in een pekelkuip bewaard. Groente en fruit werd geweckt wat wil zeggen dat het gekookt werd en opgeslagen in glazen potten met deksel. De diepvrieskluizen werden in de vijftiger jaren geïntroduceerd en werden zeer populair onder de bevolking. Behalve dat het veel minder werk met zich meebracht bleven vitamines en smaak beter behouden. In 1957 telde Nederland 85 diepvrieskluizen. Vier jaar later, in 1962 werden er alleen op het platteland al 700 geteld.

In 1955 vestigde bakkerij Hakvoort zich in Nagele. De bakker deed bij Dorpsbelang Nagele een verzoek voor een diepvriesgebouwtje omdat hij zijn niet verkochte brood wilde invriezen. Dorpsbelang peilde door middel van een enquête de behoefte voor een gezamenlijke vriesruimte onder de inwoners van het dorp met als resultaat dat er een coöperatieve diepvriesvereniging werd opgericht. Aan de Eggestraat werd in 1958 een diepvrieskluis in gebruik genomen, een klein gemetseld gebouwtje op rechthoekige grondslag dat bestaat uit een bouwlaag met plat dak. In het gebouwtje stond een koelcarroussel. Leden van de vereniging konden een lade huren en bakker Hakvoort was uiteraard de grootste 'aandeelhouder'. Ieder lid had zijn eigen sleutel. In het diepvrieshuisje tikte je het nummer van jouw diepvriesvak in en vervolgens ging de carroussel draaien en kwam het vriesvak tevoorschijn. Bron: flevolandsgeheugen.nl

Ook in Tollebeek en Luttelgeest staat een diepvrieshuisje.

Laatste Update vrijdag, 24 februari 2017