Vliegtuigcrash Mustangs P-51D

Vliegtuigcrash Mustangs P-51D
Vliegtuigcrash Mustangs P-51D Vliegtuigcrash Mustangs P-51D Vliegtuigcrash Mustangs P-51D

Plaats: Zeewolde

Locatie: Ossenkampweg

Maker: North American Aviation

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1944


Beschrijving:

De RAF basis Debden in Noth Essex (Engeland) werd op 12 september 1942 overgedragen aan de United States Army Air Force (USAAF). Vliegveld Debden werd gedurende 3 jaar de thuisbasis van de 4th Fighter Group, 8th Air Force. Vanaf maart 1943 vloog het op Debden gestationeerde 334e Fighter Squadron met de North American P-51 Mustangs. De toestellen, die te herkennen zijn aan de rode neus en het rode staartroer, waren voorzien van afwerpbare brandstoftanks. De jachtvliegtuigen escorteerden B17 Flying Fortress en B24 Liberator bommenwerpers onder andere op de bombardementsvluchten op Duitsland.

Op 20 november 1944 verdwaalde 1ste Lt. Leonard R. Werner met zijn Mustang P-51D met registratie 44-13411 en rompcode QP-Q toen hij door een dik wolkendek vloog en kwam om 12.15 uur in botsing met de Mustang P-51D met registratie 44-13615 en rompcode QP-R die door 1ste Lt. Donald L. Bennett gevlogen werd. Het kompas en gyrokompas van het toestel van Werner faalden op een vorige missie onder vergelijkbare omstandigheden, wellicht dat dit ook nu weer gebeurde.

De Mustangs die nabij Harderwijk in het IJsselmeer stortten vlogen beide voor het 334e Fighter Squadron van de USAAF. De Mustang van Bennett komt volgens ooggetuigen bovenop de resten van de Heinkel He 111 die op 23 februari 1941 verongelukte. Donald Bennett weet zich per parachute te redden, maar belandt in het krijgsgevangenkamp Stalag Luft IV bij Gross Tuchow in Polen. Een zwemmer uit Harderwijk ontdekt in 1977 ca. 100 meter uit de kust van strand Horst, waar het water ondiep is, het wrak van Bennett’s Mustang. De North American P-51 Mustang werd door de Bergingsdienst van de Koninklijke luchtmacht geborgen.

Lt. Leonard Werner werd na het ongeluk vermist. Hij wordt samen met 147 kameraden herdacht op the 4th FG memorial in Dayton en in Nederland op het monument 'Opdat wij niet vergeten' en het 'Vliegersmonument' in Zeewolde. Het toestel van Werner werd in juli 1970 aan de Ossenkampweg in Zeewolde geborgen. In 1983 treft een visser nog een deel van een remklep van een Mustang in zijn netten aan.

In 2019 heeft de gemeente Zeewolde, in samenwerking met de Stichting Ongeland, de plaats van de crash gemarkeerd door een paal. De neus van het silhouet wijst in de richting van het gebied waar het toestel is neergestort. Omroep Flevoland maakte een reportage over de vliegtuigcrash.