Hawker Hunter F.Mk.4 N-154

Hawker Hunter F.Mk.4  N-154
Hawker Hunter F.Mk.4  N-154 Hawker Hunter F.Mk.4  N-154

Plaats: Almere Haven

Locatie: ten noorden Schaakveld 15

Maker: Fokker

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1956


Beschrijving:

Als vervanging voor de Gloster Meteor bouwde Fokker, onder licentie, voor de Koninklijke Luchtmacht 189 Hunters F.Mk.4 en F.Mk.6. De eerste door Fokker gebouwde Hunter, de N-107, werd op 1 februari 1956 afgeleverd, de laatste op 1 november 1957. Het 326 Squadron opereerde van 1956 tot 1964 met de Hawker Hunter F.Mk.4 . De N-154, met constructie nummer 8661, werd op 27 december 1956 aan het squadron geleverd. De straaljager deed tot 16 juni 1960 dienst. Die dag stortte het toestel, gevlogen door Sgt. J.P. Vleeming, tijdens een oefenvlucht in het IJsselmeer.

Het ANP berichtte: "Vanochtend om 10 uur is in het IJsselmeer een straaljager van het type Hunter neergestort. De piloot is in veiligheid. Het toestel was met een andere straaljager opgestegen van de vliegbasis Soesterberg voor een oefenvlucht. Boven Marken zag een van de piloten dat het andere vliegtuig in brand stond. Hij waarschuwde de vlieger, die hierop zijn toestel tot grote hoogte optrok en boven de wolken eruit sprong. Een helikopter van de marine vond hem in een rubberbootje enkele kilometers ten noorden van Muiderberg. De piloot is overgebracht naar Soesterberg".

Onder de kop "Straaljager Neergestort" plaatste het Utrechts Nieuwsblad het volgende artikel: "Vanmorgen is boven het eiland Marken een straaljager van het type Hunter 4 in brand gevlogen en in het IJsselmeer gestort. De piloot sprong boven de wolken uit het vliegtuig. De piloot, de 22-jarige sergeant-vlieger J.P. Vleeming uit Tholen, werd door een helikopter 141 van de marine uit het water gehaald en naar het vliegveld Soesterberg overgebracht. Hij dreef in het IJsselmeer in een rubber dinghy twee mijl ten noorden van Muiderberg in het IJsselmeer, toen een Harvard, uit Soesterberg opgestegen, hem in zijn rubberboot ontdekte. Volgens de politie te Huizen is het vliegtuig zeven mijl ten noordwesten van Huizen in het water gestort. Het neergestorte toestel was er een van twee Hunters die van de vliegbasis Woensdrecht waren opgestegen voor een interceptie-oefening. Om ongeveer kwart voor tien merkte de piloot van een deze twee vliegtuigen, dat het andere toestel in brand stond. Hij waarschuwde de piloot van het brandende toestel, die zijn straaljager tot 32.000 voet hoogte optrok en daarna uit het vliegtuig sprong".

In april 1972 zijn onderdelen van het toestel geborgen in de in 1968 drooggevallen polder Zuidelijk Flevoland. Later, in april en mei 1976, zijn ook twee droptanks geborgen.