.

Zeewolde

Zeewolde

Cultureel erfgoed in Zeewolde

Het gemeentewapen werd op 21 december 1983 officieel verleend aan de op 1 januari 1984 ingestelde gemeente Zeewolde. Het wapen is in opdracht van Het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders ontworpen door mr. Gerlof Auke Bontekoe (1900-1988), oud-burgemeester van Ooststellingwerf en heraldisch deskundige en getekend door de heraldische kunstenaar Geerke Meijerink (1951-2004). Het wapen is gevierendeeld en staat bol van de symboliek. Een wapen moet men steeds 'lezen' vanuit het standpunt van de wapendrager. Waar de beschrijving links noemt, ziet de toeschouwer het betreffende element rechts. In de Heraldiek ofwel Wapenkunde gebruikt men voor de kleuren andere namen. Rechts boven, voor de beschouwer links, zien we een witte fleur de lis op een azuur (blauw) vlak. De fleur de lis ofwel lelie komen we tegen in allerlei vlaggen en heraldieke wapens. Alle gemeentes die ontstaan zijn na de inpoldering van het IJsselmeer dragen deze lelie in hun wapen. Het is een verwijzing naar ir. Cornelis Lely, die plannen voor de drooglegging van de IJsselmeerpolder maakte. In het vlak heraldisch links boven staat op een goud (geel) veld een klaverblad, symbool voor het agrarische karakter van de gemeente. In het eerste ontwerp was dit veld doorsneden met een klaverbladsnede in zilver (wit) en sinopel (groen). In het vlak rechts onder, voor de beschouwer links, staat op een gouden veld een reëngewei, symbool voor het Horsterwold één van de twee natuurgebieden die de gemeente telt. In het eerste voorstel was hier een hertengewei (een zesender gewei van een reebok) afgebeeld, maar omdat er geen herten in Zeewolde zijn is dit gewijzigd in een gewei van een ree. Heraldisch links onder staat op een achtergrond van azuur een roerdomp. Deze vogel staat symbool voor natuurgebied Harderbroek waar veel moerasvogels voorkomen. Oorspronkelijk was de roerdomp afgebeeld met lisdodden, maar vanwege de leesbaarheid van het wapen zijn deze planten weggelaten. Een dier dat op een wapenschild wordt afgebeeld, kijkt altijd naar de heraldisch rechterkant van het wapen, links voor de beschouwer. Een wapenschild stamt uit de late middeleeuwen en is van oudsher een schild waarmee de ridder zich verdedigde. Een dier op een wapenschild wordt altijd, vanuit het standpunt van de drager, naar rechts kijkend afgebeeld. Het dier kijkt dan in dezelfde richting als de ridder

Sinds 3 april 1919 is het in Nederland een algemeen gebruik dat een gemeentewapen wordt bekroond met een zogenaamde Gravenkroon, een kroon van drie bladeren en twee parels. Als link naar de voormalige Zuiderzee zijn twee zeehonden aan weerszijde van het wapen geplaatst als schildhouder. Maar er is wel wat discussie over geweest, want het was de vraag of er in het gebied vroeger zeehonden voorkwamen. Uiteindelijk zijn ze wel in het wapen opgenomen.

Liudger (742-809) ookwel Ludgerus genoemd, een Friese missionaris en rooms-katholieke bisschop, verwierf in 793 een erfdeel 'in een bos dat Seaeuuwald of Suifterbant heette. De naam Zeewolde verwijst naar dit oerbos dat later door de zee is overspoeld. In de dorpsnaam Zeewolde onderscheidt men de woorden zee (blauw) en wold (groen). De kleuren komen samen met de kleur geel terug in de vlag van Zeewolde die bij raadsbesluit op 16 augustus 1984 werd vastgesteld en als zodanig doorgegeven aan de Hoge Raad van Adel. De ontwerper van het dundoek is Piet Jellema (1924-1994), destijds hoofd sector ontwikkelingen en beheer van de gemeente. De vlag bestaat uit een blauwe achtergrond met drie diagonale banen van groen en geel die van de linker bovenhoek naar de rechter onderhoek wijder worden. De kleuren zijn afgeleid van het gemeentewapen. De gemeente schrijft over de symboliek: "Het geel symboliseert het graan op de akkers en de stranden langs de randmeren; het groen de weiden en de bossen; het blauw de zee, waaruit Zeewolde gewonnen werd. De diagonaal uitwaaierende banen suggereren een dynamische beweging, strekkende tot kenmerk van de gemeenschap Zeewolde".

Klik op de foto voor de beschrijving.


Object: Ambtsketen Zeewolde

maker: Piet Bakker

jaar: 1982-1984