Ambtsketen Zeewolde
Plaats: Zeewolde
Locatie: Stadhuis
Maker: Piet Bakker
materiaal: zilver
Jaar: 1982-1984
Beschrijving:
Zeewolde als gemeente bestond nog niet, toch lag er al een ambtsketen voor de eerste burgemeester van de nog in te stellen gemeente klaar. Een ambtsketen is een ketting, die dient als officieel herkenningsteken voor burgemeesters. In een Koninklijk Besluit van 16 november 1852, waarin het dragen van een ambtsketen door de burgemeester verplicht werd gesteld, staan de regels waar de ambtsketen aan moet voldoen en wanneer de burgemeester die moet dragen. Dat is bij het voorzitten van de raad, openbaar optreden bij brand of openbare ordeverstoringen of bij 'plechtige' gelegenheden.
Het ontwerp voor de ambtsketen werd in augustus 1982 gepresenteerd door de toen 24-jarige edelsmid Piet Bakker uit Almere. De adviescommissie Zeewolde die het bestuur van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders adviseerde in alle zaken betreffende Zeewolde, stemde die zelfde maand nog in met een ontwerp voor een ambtsketen. Nadat het advies van de commissie, met daarin o.a. De heren Jan van Dongen (1935-2000) en Jan Miedema (1924-2001), voorgelegd was aan landdrost Han Lammers en het dagelijks bestuur van het Openbaar Lichaam De Zuidelijke IJsselmeerpolders, kon de ambtsketen vervaardigd worden. De keten is uitgevoerd in gepolijst zilver met daarin verwerkt groen edelsteen en weegt ruim een halve kilo. De ambtsketen symboliseert de gemeente. In een drietal schakels wordt de plaats Zeewolde verbeeld. Zij zijn zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de ambtsketen aangebracht. De schakels symboliseren het water, de bossen en de landbouw. De eindschakel in de ketting wordt gevormd door een zilveren rand met edelsteen. Hierop is een Franse lelie gemonteerd, een verwijzing naar het familiewapen van ir. Cornelis Lely, de grondlegger van de Zuiderzeewerken. Door middel van twee vissen die de ambtspenning vasthouden wordt de verbondenheid van het nieuwe land met het water gesymboliseerd. Op de penning staat aan de ene kant het wapen van Zeewolde dat op 21 december 1983 bij Koninklijk Besluit aan de nieuw ontstane gemeente werd toegekend. Aan de keerzijde staat het Rijkswapen. Alle schakels van de ketting zijn scharnierend aan elkaar gemonteerd. Dit garandeerde dat de ambtsketen bij het dragen altijd goed zal liggen.
Op 1 januari 1984 werden in Zuidelijk Flevoland twee nieuwe gemeenten ingesteld, Zeewolde en Almere. In de ochtend van 3 januari hing landdrost Han Lammers in recreatiecentrum De Eemhof de eerste burgemeester van Zeewolde Harm Jan Egbert Bruins Slot de ambtsketen om. 's Middags werd Lammers als burgemeester van Almere geïnstalleerd. De nieuwe gemeentes Zeewolde en Almere werden niet provinciaal ingedeeld, maar ressorteerden tot de provincie Flevoland op 1 januari 1986 werd ingesteld rechtstreeks onder de minister van binnenlandse zaken.
Een burgemeester moet de ambtsketen dragen als: hij/zij de vergaderingen van de gemeenteraad voorzit; hij/zij een Koninklijke of gemeentelijke onderscheiding uitreikt; hij/zij optreedt als opperbevelhebber in tijden van brand of oproer of bij plechtigheden die hiermee te maken hebben. De burgemeester draagt de ambtsketen met het gemeentewapen zichtbaar als hij/zij de gemeente vertegenwoordigt. Als de burgemeester een lid van het Koninklijk Huis, een commissaris van de Koning of een minister ontvangt of uit hoofde van de Koning een handeling verricht, bijvoorbeeld bij het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen, wordt de keten met het Rijkswapen zichtbaar gedragen. De ambtsketen is voorzien van een kleine draagketting die ervoor zorgt dat de druk van de ambtsketen niet in de nek van de drager komt, maar de grote schakels op de schouders rusten.
Burgemeesters die de ambtsketen van Zeewolde gedragen hebben zijn: