Infinity

Infinity

Plaats: Dronten

Locatie: De Gilden

Kunstenaar: Coen Vanmechelen

Materiaal: rvs

Jaar: 2015

Beschrijving:

In 2009 presenteerde de Belgische kunstenaar Coen Vanmechelen het kunstwerk 'Infinity', of op zijn Nederlands 'Identiteit', op de Biënnale van Venetië. Aan de oever van het eiland Certosa stond een reusachtige stalen kippenring met een doorsnede van 6 meter in het water. Op de buitenkant van de ring stond onder meer de inscriptie CCP dat staat voor 'Cosmopolitan Chicken Project'. In dit internationale project kruist Vanmechelen al meer dan twintig jaar kippenrassen van verschillende nationaliteiten tot kosmopolitische kippen. Het project symboliseert het samensmelten van culturen en verwijst naar thema’s als globalisering, migratie en diversiteit.

De bewoners van de wijk Gilden mochten een kunstwerk voor hun wijk uitkiezen en kozen voor het kunstwerk van Vanmechelen. Op 27 november 2015 werd het object in de centrale waterloop van de wijk geplaatst. Op 14 mei 2016 werd 'Infinity-CCP' door wethouder Ton van Amerongen onthuld. "Het is een zeer markante aanwinst voor de kunst in de openbare ruimte van de gemeente en het past uitstekend op deze locatie. Infinity zal vast en zeker de aandacht trekken,” aldus wethouder Ton van Amerongen. De waterkant is de plek waar werelden samenkomen. De ring symboliseert het samensmelten van culturen. “Voor een gemeente als Dronten is die symboliek treffend, want Dronten is ontstaan door mensen uit diverse windstreken bij elkaar te brengen,” voegt van Amerongen toe.

De ring is het symbool dat de kippen uit het project van Vanmechelen onderscheidt van andere kippen. Wat hen tot een kunstwerk maakt. Op de ring van een kip is een code aangebracht in letters en cijfers. De code hoort bij de kip en is tevens zijn paspoort. De code verwijst naar het ras en naar de specifieke kruising die Koen Vanmechelen heeft uitgevoerd. Dit maakt de code en de ring uniek. 'Infinity CCP' was in 2009 met andere letters en cijfers te zien op de Biënnale. Op de ring in Dronten is de code aangebracht van een kruising met een Nederlands kippenras, op de ene kant van de ring staat de inscriptie CCP03 en aan de andere kant 09. Hierdoor zijn er Nederlandse genen opgenomen in het kunstproject van Vanmechelen.

Kunstenaar

Koen Vanmechelen is op 26 augustus 1965 in Sint-Truiden, België, geboren en groeide op in een creatief milieu, zijn vader was ook kunstenaar en zijn moeder werkte als modeontwerpster. Als kunstenaar is hij autodidact. Vanmechelen studeerde aan de hotelschool en werkte, voor hij zich begin jaren 1990 volledig aan de kunst ging wijden, als kok-patissier bij een aantal toprestaurants. Op zoek naar The Cosmopolitan Chicken kruist Vanmechelen, die sinds zijn jeugd al gefascineerd is door de kip, sinds 1999 uiteenlopende kippenrassen uit alle windstreken.

De kunstwerken van Vanmechelen onderzoeken en eren de diversiteit en hybriditeit van het leven: "Elk organisme heeft een ander organisme nodig om te overleven". Hij gebruikt innovatieve technologie, zoals 3D-scanning, morfometrie, 3D-printen en interactieve visualisatie-technieken. Zijn werk varieert van zeer expressieve schilderijen en tekeningen tot fotografie, video, installaties, glaswerk en zelfs houten beeldhouwwerken. Als rode draad in deze verscheidenheid aan expressiemanieren zien we vaak de kip en het ei terugkomen

Laatste Update dinsdag, 08 november 2016