Terug naar de Zee

Terug naar de Zee
Terug naar de Zee Terug naar de Zee Terug naar de Zee Terug naar de Zee Terug naar de Zee Terug naar de Zee

Plaats: Schokland

Locatie: Middelbuurt

Kunstenaar: Pat van Boeckel

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2012


Beschrijving:

In 2012 was het Waterloopbos van Natuurmonumenten bij Marknesse het decor van het internationale beeldende kunstproject 'Drift', het vierde project van kunst in de natuur van Kunstbroedplaats. 'Het project toont onze passie voor verandering, van oud naar nieuw, van zee naar land, van industrie naar natuur, van oer naar digitaal en weer terug. Honderdvijftig kunstenaars hadden zich ingeschreven, slechts 13 kunstenaars uit vijf landen mochten reageren op de resten en ruïnes van het oude Waterloopkundig Laboratorium, een voorbeeld bij uitstek van de menselijke drift om de natuur onder controle te brengen. Ter plaatse gingen zij aan het werk met hun eigen perspectief op de transformatie van de omgeving. Midden in het bos was op de hoogte van de vroegere Zuiderzee een Urker schokker gestrand in de bomen. Het kunstwerk 'The Ark' was gemaakt door videokunstenaar Pat van Boeckel uit Blankenham.

Op 16 mei 2013 kreeg de boot op het voormalig eiland Schokland een nieuwe plek, naast het museum werd het op een stalen frame geplaatst. In het Waterloopbos heette het kunstwerk 'The Ark', op Schokland kreeg het de naam 'Terug naar de Zee'. Op 16 juni 2013 werd de schokker in stijl door cultuurwethouder Wouter Ruifrok en kunstenaar Pat van Boeckel met een fles champagne gedoopt.

'Terug naar de Zee’ is een 5 meter lange multimediale installatie. Het idee achter het kunstwerk is dat je hier in de polder de zee mist. Het kunstwerk neemt je als toeschouwer mee in een vervreemde, onwerkelijke wereld en laat je op een unieke wijze het zeegevoel beleven. Wie zijn hoofd door het gat in de romp van de schokker steekt wordt overweldigd door de zee die in bewegende beelden door de voorsteven naar binnen golft. Omringd door de roepende meeuwen, de geur van oud hout en teer en het geluid van de golven vaar je terug naar een verloren tijd.

Kunstenaar

Pat van Boeckel is in 1962 in Amerongen geboren. De documentairemaker, regisseur en videokunstenaar is autodidact en begint zijn carrière wanneer hij in 1986 een reis van zes maanden langs Indiaanse reservaten in Amerika maakt. Zijn videokunst kenmerkt zich door eenvoud en een langzaam vloeiend tempo als commentaar op de snelheid en de vluchtigheid van de moderne beeldcultuur. Zijn videowerken zijn vaak onderdeel van een ruimtelijke installatie, waarmee Van Boeckel de bezoeker uit zijn dagelijkse doen probeert te halen, zodat de filmbeelden binnen kunnen komen.

Met de videoproductie “In den Beginne” won Pat van Boeckel in 2008 de Vermeulen Brauckman kunstprijs. In dat jaar werden grafici en videokunstenaars uitgedaagd met een werk te komen waarin de tekst 'In het begin' zichtbaar en leesbaar was verwerkt. Volgens de jury maakte Van Boeckel een video die de toeschouwer van begin tot eind in zijn greep houdt''.