Horizon

Horizon
Horizon Horizon Horizon Horizon Horizon Horizon Horizon Horizon

Plaats: Schokland

Locatie: Middelbuurt, Museum Schokland

Kunstenaar: Hans Blank

Materiaal: brons

Jaar: 2007


Beschrijving:

In de zomer van 2006 exposeerde Hans Blank zijn beelden op het voormalige eiland Schokland. Bij deze gelegenheid verstrekte de Gemeente Noordoostpolder aan de kunstenaar de opdracht voor het vervaardigen van een beeld voor Schokland. In 2007 schaft het A.D. van Eckfonds het kunstwerk "Horizon" aan en wordt het op de terp van Museum Schokland, achter de monumentale kerk, geplaatst. Het meer dan manshoge beeld is figuratief. Blank heeft het model in de voor hem kenmerkende robuuste stijl geboetseerd en daarna laten afgieten bij een bronsgieterij. Het oppervlak van het kunstwerk, de huid, heeft een structuur gekregen waarmee het licht wordt opgevangen. De oneffenheden van het oppervlakte roepen een spel van licht en schaduw op. Dat noemen we plasticiteit. Voordat Hans Blank aan een groot beeld begint, maakt hij eerst kleine schetsen die hij in wasmodellen uitwerkt. Blank heeft ook voor 'Horizon' voorstudies in verschillende formaten gemaakt die in kleine oplagen in brons zijn afgegoten.

De plastiek stelt twee jonge mannen voor waarvan de één op de schouders van de ander zit. De mannen hebben geen kleren aan, maar zijn niet naakt. De staande man staat enigszins wijdbeens om zijn evenwicht te bewaren. Hij houdt de man op zijn schouders met zijn linkerhand vast, de rechterhand rust op zijn heup. De zittende man tuurt, met de rechterhand boven de ogen, nieuwsgierig de omgeving af, zijn linkerhand rust op zijn bovenbeen. Wat verschijnt daar aan de horizon? 

Tot 1942 was Schokland een eiland in de Zuiderzee. Met het droogvallen van de Noordoostpolder werd het eiland geheel door land omgeven. In 1995 is Schokland als monument voor de eeuwige strijd tegen het water toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. Zullen deze jongemannen met de geschiedenis bezig zijn of denken zij aan de toekomst?

Het bronzen kunstwerk is gepatineerd. Bij patineren werkt een kopernitraatoplossing in op het brons zodat het oppervlak groenachtig wordt. Dit grijs-groene laagje noem je patina. Door kunstobjecten te patineren ontstaat in combinatie met weersinvloeden een weerbarstig 'geleefd' uiterlijk.

Kunstenaar

Hans Blank is op 15 januari 1952 in Wormerveer geboren. Van 1969 – 1975  studeerde hij aan Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar heeft hij onder anderen les gehad van Paul Grégoire, Piet Esser en Cor Hund.

Blank maakte de eerste jaren na de academie veel beelden geïnspireerd op de Griekse mythologie. Na deze periode waren paarden en stieren vaak het thema in zijn werk. Daarna zien wij zijn liefde voor schepen en varen in zijn kunstwerken en stond het maritieme centraal. Geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het zeewater als ook de mythes en sagen van de Vikingen en de Kelten creëerde Blank robuuste en krachtige beeldhouwwerken. Hij maakte zijn werken niet vanuit een cultureel heimwee maar vertaalde de mythen en sagen naar een eigen beeldtaal. Blank zei over zijn werk: "Wat ik maak doe ik voornamelijk voor mezelf". Wat zijn beelden gemeen hebben is een geheimzinnige onheilspellende sfeer. Soms voegde Blank stukken natuursteen aan zijn bronzen beelden toe. De ene keer bewerkte hij de steen met archaïsche, symbolische tekeningen, terwijl hij de andere keer gladde, op het strand gevonden stenen gebruikte. Zijn stijl is robuust en krachtig.

Hans Blank hield van de zee. Sinds 1989 woonde en werkte hij afwisselend in Den Oever nabij de Waddenzee en aan de ruige zuidwestkust van Ierland waar hij een atelier aan de Atlantische oceaan had. Keltische invloeden zijn sindsdien in veel van zijn werken terug te vinden. Naast zijn vrije werk voerde hij regelmatig beelden in opdracht uit voor particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen. Hans Blank was iemand die graag in alle stilte in zijn atelier werkte. Hij was niet iemand van veel woorden. Zijn klein plastiek draagt een heel ingekeerd impressionistisch karakter, terwijl uit zijn wat grotere beelden juist de vitaliteit en de energie van de mens spreekt. Hans Blank liet zijn bronzen beelden gieten bij bronsgieterij Kemner in Cuijk.

In de zomer van 2006 exposeerde Blank op het voormalige eiland Schokland. Het beeld 'Horizon' werd toen in de pastorie tentoongesteld. In 2007 werd 'Horizon' op de terp van Museum Schokland geplaatst, in 2008 een beeldje van een schippersechtpaar in de tuin van de Lichtwachterswoning op Oud Emmeloord en in 2011 werd een zeilschip geplaatst aan de kunstroute voor kinderen aan de Verhagenlaan in Emmeloord. In 2018 ontwietp Blank de Lelyprijs, een tweejaarlijkse prijs voor innovatief ondernemerschap in Hollands Kroon.

Op 29 januari 2019 overleed Hans Blank geheel onverwachts op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Oever aan een diabetescomplicatie. Op het voormalige eiland Wieringen laat hij diverse tastbare herinneringen achter. Zo zijn het Vissersmonument op de haven van Den Oever en het Vikingmonument bij het Viking Informatie Centrum van zijn hand.