Burying the sea in the land

Burying the sea in the land
Burying the sea in the land Burying the sea in the land Burying the sea in the land Burying the sea in the land Burying the sea in the land Burying the sea in the land Burying the sea in the land Burying the sea in the land

Plaats: Schokland

Locatie: Middelbuurt, Museum Schokland

Kunstenaar: Eve Ingalls

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2003


Beschrijving:

In het kader van de tentoonstelling 'Beelden op Schokland 2003' werd het beeld ‘Burying the sea in the land’ van de Amerikaanse beeldend kunstenares Eve Ingalls geplaatst. Voor het beeld liet de kunstenares zich inspireren door de lange geschiedenis van Schokland. Haar fascinatie voor de strijd van de mens tegen de natuur is voor Eve Ingalls verbonden met de Nederlandse geschiedenis in het algemeen en de ontstaansgeschiedenis van Schokland en het omringende land in het bijzonder. Zij liet zich vooral inspireren door de in de bodem bewaarde sporen van menselijke bewoning, de behoefte aan beschutting en het dramatische moment van de gedwongen ontruiming van het door golferosie sterk versmalde eiland. Zij plaatst de geschiedenis in een breder perspectief. Met de titel 'Burying the sea in the land' (De zee begraven in het land) verwijst zij naar een tekstfragment uit het toneelstuk 'The Tempest' (De storm) van de Engelse toneelschrijver / toneelspeler William Shakespeare.

Het kunstwerk 'Burying the sea in the land' bestaat uit aardlagen waarin de geschiedenis van de verschillende perioden is bewaard. Duidelijk zijn bodemvondsten als aardewerk potjes, klompen, voetafdrukken, beenderen, gereedschap en wapens herkenbaar. De verschillende grondlagen worden gedragen door vier in de grond gestoken spaden. Het beeld wordt bekroond door een getongde bronzen zeeleeuw, een heraldisch wezen met de romp van een leeuw en de staart van een vis, zoals hij op het wapenschild van het wapen van Flevoland wordt afgebeeld. De zeeleeuw is een verwijzing naar de geschiedenis van Flevoland en naar het feit dat Flevoland op de zee veroverd is. De zeeleeuw heeft in de rechter voorklauw de fleur-de-lis uit het familiewapen van Ir. Lely, die het proces van drooglegging in gang zette. 

Kunstenaar

Eve Ingalls is een Amerikaanse kunstenaar. Zij bezocht de Skowhegan School of Art en studeerde af aan de Yale University School of Art in New Haven, Connecticut (Verenigde Staten). In 2003 ontving zij een culturele subsidie van de Nederland-Amerika foundation voor gedeeltelijke bekostiging van een sculptuur voor de tentoonstelling “Beelden op Schokland 2003”. Ze was één van de twee kunstenaars die de Verenigde Staten vertegenwoordigde op de Holland Papier Biënnale 2006, gehouden in het Coda Museum in Apeldoorn en het Museum Rijswijk.