zonder titel / vrachtschip ZK46

zonder titel / vrachtschip ZK46
zonder titel / vrachtschip ZK46 zonder titel / vrachtschip ZK46 zonder titel / vrachtschip ZK46 zonder titel / vrachtschip ZK46 zonder titel / vrachtschip ZK46

Plaats: Almere

Locatie: Tureluurweg, kavel ZK46

Maker: Ellen Palsgraaf

materiaal: staal

Jaar: 2009


Beschrijving:

Aan de Tureluurweg ligt, onder een bult in het landschap, het wrak van een tjalk/praamachtig vrachtschip dat rond het midden van de 17e eeuw gezonken moet zijn. Het schip is niet meer compleet, maar de resten geven een redelijk beeld hoe het eruit heeft gezien. Het wrak meet 18,8 x 4,3 meter en had nog 25 veenturven als lading aan boord. Door de hoge ligging is het schip na het onderzoek ingekuild om uitdroging te voorkomen.

De plek het wrak ligt is bijzonder, want het ligt bovenop een plek waar al vóór 5.000 v. Chr. mensen woonden. In de prehistorie was Zuidelijk Flevoland nog land en was hier het stroomgebied van het riviertje de Eem. In de steentijd hebben hier hun kampen opgeslagen. Deze mensen lieten er onder aardewerk, verbrand en onverbrand vuursteen, houtskool en botfragmenten achter. Uit onderzoek tussen 1993 en 1996 is gebleken dat hier tussen 5900 en 5800 v. Chr. (de overgangsperiode tussen Laat-Mesolithicum en het Vroeg-Neolithicum) mensen hebben gewoond.

Kijk hier voor meer informatie.

Op deze historische plek onthulde wethouder Martine Visser in oktober 2009 een kunstwerk van Ellen Palsgraaf. Het oranje gelakte stalen wrak is op een paal geplaatst en verwijst naar de houten spanten van een schip. De kwetsbaarheid van het geconserveerde wrak onder de grond is vertaald in een sculptuur met open vormen waarvan de uiteinden hulpeloos naar de hemel reiken.

Kunstenaar

Ellen Palsgraaf is in 1970 geboren. Zij heeft een fascinatie voor de zee en voor havens en vertaalt deze liefde naar kunstwerken. Ze maakt onder meer pasteltekeningen van havengebieden en industriële zones. Maar ook fotografeert ze havens en schepen. Daarnaast werkt ze met staal, een robuust materiaal dat in veel havens gebruikt wordt. Palsgraaf heeft haar atelier in de haven van Rotterdam.