zonder titel / Vrachtschip ZF24

zonder titel / Vrachtschip ZF24
zonder titel / Vrachtschip ZF24 zonder titel / Vrachtschip ZF24 zonder titel / Vrachtschip ZF24 zonder titel / Vrachtschip ZF24 zonder titel / Vrachtschip ZF24 zonder titel / Vrachtschip ZF24 zonder titel / Vrachtschip ZF24

Plaats: Almere Haven

Locatie: Kerkhofpad, kavel ZF24

Maker: Nout Visser

materiaal: eiken bomen

Jaar: 2007


Beschrijving:

In 1980 werd bij graafwerkzaamheden voor een weg, aan de rand van de wijk de Meenten, een zeer compleet wrak van een karveel gebouwd vrachtschip ontdekt. Tijdens een eerste onderzoek werd het schip afgedekt met een laag grond. In 1995 is een herverkenning uitgevoerd door het toenmalige Centrum voor Scheepsarcheologie in Ketelhaven. Het scheepswrak verkeerde tijdens de verkenning in zeer goede staat. In het vaartuig zijn een aantal turven en een geglazuurde aardewerk schaal gevonden. Op basis van de vondsten en van de grondlagen waarin het wrak ligt, is het schip gedateerd in de eerste helft van de 16de eeuw. De schelpenlaag die over het wrak ligt is afkomstig uit 1600 en geeft de overgang van het zoete en latere brakke Aelmere naar de zoute Zuiderzee aan. Schelpdieren die alleen in zoet water konden overleven, stierven massaal door verzilting van het water. Schepen die worden bedekt door de schelplaag zijn dus voor 1600 vergaan. 

Het eikenhouten schip was ongeveer 18 meter lang en 4,25 breed. Een deel van het voorschip ligt onder het wegdek.

Kijk voor meer informatie op  MaSS

In de bodem van Almere zijn tot nu toe ruim 25 scheepswrakken en fragmenten daarvan ontdekt. In december 2003 is een elftal scheepswrakken wettelijk beschermd. Op de locaties is van de wrakken zelf niets te zien. Door het plaatsen van kunstwerken op de plak van 6 beschermde scheepswrakken wil de gemeente Almere deze unieke archeologie zichtbaar maken. Dit visualisatieproject is onderdeel van het programma Publiekbereik Archeologie, waarmee de gemeente de bijzondere archeologie van Almere onder de aandacht wil brengen. Op 22 februari 2007 onthulde Frits Huis, voorzitter van de Stichting Historisch Almere bij het wrak op kavel ZF24 een kunstwerk van Nout Visser. De Haagse kunstenaar heeft zich laten inspireren door de spanten van oude boten die vroeger van eikenhout werden gemaakt. Visser plantte 22 jonge zomereiken langs de contouren van een scheepsromp in de grond. De eiken verbond hij met touwen en latten, zodat het op een omgekeerde romp van een schip lijkt. Het werk verwijst op monumentale manier naar het verleden dat onder de grond ligt. Het kunstwerk van Nout Visser was het eerste van een serie kunstwerken die bij de archeologisch monumenten zijn geplaatst.

Kunstenaar

Nout Visser is in 1944 in Den Haag geboren. Van 1964 – 1967 studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw houdt hij zich voornamelijk bezig met kunst in opdracht. Visser heeft een groot aantal kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd. Centraal in dit werk staat de interactie tussen omgeving en kunst. Inspiratie vind hij in de natuur en cultuur, en zijn werk gaat soms over het conflict tussen beide en soms over het samengaan.

Sinds de jaren '90 is hij docent beeldhouwen aan de Vrije Academie het Koorenhuis in Den Haag.