Visserijoorlog / Watersschip ZK47
Plaats: Almere
Locatie: berm A27, kavel ZK47
Maker: Egon Schrama
materiaal: cortenstaal
Jaar: 2009
Beschrijving:
In 1978 werd tijdens het graven van een drainagesleuf op kavel KZ47 (tegenwoordig ZK47) het wrak ontdekt van een 19 x 6 m. groot vissersschip. Nog datzelfde jaar werd een verkenningsonderzoek uitgevoerd. Dankzij de aanwezigheid van een karakteristieke bun kon al snel vastgesteld worden dat het om het wrak van een waterschip ging. Het zou een echte ventjager kunnen zijn geweest, een schip dat op zee de vangsten van andere vissersschepen opkocht om ze daarna zo snel mogelijk op de vismarkt af te leveren. Toen het werd ontdekt, staken houten delen van het schip 30 cm boven het maaiveld uit.
Tijdens het onderzoek bleek dat het waterschip tot het dek toe bewaard was gebleven, de houten lieren stonden nog aan dek. Door de ondiepe ligging zijn delen van de bovenkant van het schip vernield of beschadigd. Het schip moet in de 16de eeuw (ca.1519) zijn gebouwd en verging in de tweede helft van diezelfde eeuw. Na het onderzoek is het schip ter plekke ingekuild. Het wrak is als een bult in het landschap herkenbaar en ligt zo dicht bij de A27 dat in 1995 in het snelwegtalud een keerwand moest worden geplaatst, om te voorkomen dat het wrak zou vervormen.
Kijk voor meer informatie op MaSS
Visserijoorlog
In de bodem van Almere zijn tot nu toe ruim 25 scheepswrakken en fragmenten daarvan ontdekt. In december 2003 is een elftal scheepswrakken wettelijk beschermd. Op de locaties is van de wrakken zelf niets te zien. Door het plaatsen van kunstwerken op zes scheepswraklocaties wil Bureau Archeologie van de gemeente Almere deze unieke archeologie zichtbaar maken. De gemeente Almere en Cultureelcentrum Corrosia schreven een prijsvraag uit waarop tientallen kunstenaars reageerden. Uiteindelijk werden 7 ontwerpen geselecteerd waarvan er 6 zijn uitgevoerd.
Op 28 augustus 2009 onthulde burgemeester Annemarie Jorritsma op de plaats van het wrak een kunstwerk van Egon Schrama. Een boot van cortenstaal is op een negen meter hoge paal gespiesd. Eronder staan drie staken van hetzelfde materiaal. Burgemeester Jorritsma doopte het stalen schip door een fles champagne tegen de boeg stuk te slaan.
Het kunstwerk symboliseert de schade die rivaliserende schepen door de staken opliepen.
Zie ook: Omroep Flevoland
Kunstenaar
Egon Schrama is in 1947 geboren. Schrama studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten in Amsterdam. Zijn ruimtelijke objecten staan onder meer op de voormalige werf van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM), monument voor de scheepsbouw (1998) en in de gebouwen van Volker Stevin en het Sociaal Fonds Bouwnijverheid. Daarnaast is Schrama vormgever van theaterproducties, zowel als zelfstandig als in teamverband. Hij ontwierp het toneelbeeld in diverse toneel- en dansprodukties, evenals klankinstallaties in de vorm van (beeld)objecten.