zonder titel / Vrachtschip ZA91

zonder titel / Vrachtschip ZA91
zonder titel / Vrachtschip ZA91 zonder titel / Vrachtschip ZA91 zonder titel / Vrachtschip ZA91 zonder titel / Vrachtschip ZA91 zonder titel / Vrachtschip ZA91 zonder titel / Vrachtschip ZA91 zonder titel / Vrachtschip ZA91

Plaats: Almere

Locatie: noorden v.h. Fischerpad

Maker: Siemen Bolhuis

materiaal: roestvrijstaal, kunststof

Jaar: 2009


Beschrijving:

In 1989 werd op kavel AZ91 ( tegenwoordig ZA91) bij landbouwwerkzaamheden (ten noorden van het Fischerpad) het wrak van een 19e-eeuws vrachtschip gevonden. Het karveel gebouwde schip had een afmeting van 12 x 3,6 meter en was geladen met rode bakstenen. Bij nader onderzoek door archeologen kwamen behalve de bakstenen nog meer vondsten aan het licht. Zo was in het wrak een ijzeren kookpot met drie pootjes achtergebleven. Het meest opvallende scheepsonderdeel was het zwaard, dat voorzien was van ijzeren beslag. De datering van dit zwaard maakt het aannemelijk dat het schip in de eerste helft van de 19de eeuw is gebouwd. Ter bescherming is het wrak afgedekt met een grondlaag. Hierdoor is de locatie van het wrak goed herkenbaar als verhoging in het landschap.

Kijk voor meer informatie hier.

Zonder titel

In de bodem van Almere zijn tot nu toe ruim 25 scheepswrakken en fragmenten daarvan ontdekt. In december 2003 is een elftal scheepswrakken wettelijk beschermd. Op de locaties is van de wrakken zelf niets te zien. Door het plaatsen van kunstwerken op de plak van 6 beschermde scheepswrakken wil de gemeente Almere deze unieke archeologie zichtbaar maken. Dit visualisatieproject is onderdeel van het programma Publiekbereik Archeologie, waarmee de gemeente de bijzondere archeologie van Almere onder de aandacht wil brengen.

Op 15 juni 2009 heeft raadslid Frits Huis bij het 19e-eeuwse wrak een kunstwerk van de Almeerse kunstenaar Siemen Bolhuis onthuld. Het beeld is gemaakt van roestvrijstaal waarop een witte kunststof laag is aangebracht. Dit scheepswrakkenmonumentje verbeeldt een grote golf die een schip verzwelgt. Het beeld kan ook gezien worden als het scheepswrak dat wordt beschermd door de aarde waaronder het ligt bedolven. De totale hoogte van het kunstwerk bedraagt 4,80 meter.

Kunstenaar

Siemen Bolhuis is in 1956 in Soest geboren. Als kind wist hij al dat hij beeldhouwer wilde worden. Hij studeerde van 1975 - 1981 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Sinds 1981 woont en werkt Bolhuis in Almere. Op zijn website zegt hij over zichzelf: “steeds opnieuw komt er iets uit mijn handen dat me verwondert en enthousiast maakt”.
Bolhuis werkt veelal aan de hand van opdrachten, de vraag van een opdrachtgever creatief te beantwoorden ligt in zijn aard. Af en toe maakt hij beelden die niet uit een opdracht voortkomen.

Sinds 2005 werkt Bolhuis, daar waar mogelijk is, samen met de dichter en beeldend kunstenaar Hein Walter.

In Almere-Stad vind je voor het Nuon kantoor het kunstwerk "Blad". Ook de hekken van de Rabobank zijn door Bolhuis vervaardigd. Verder staat in Almere-Stad de beeldengroep "Bedrijfskring", aan de Uithof "Hestia" en in de tuin van het natuureducatie centrum het Eksternes het kunstwerk "De windroos". Aan de Evenaar staat het kunstwerk "Ik ben buiten", op de Hospitaalpromenade "Voortvarend" en bij het scheepswrak aan het Fischerpad staat ook een kunstwerk. Op Urk vind je twee kunstwerken "de Toekomst van Urk" en "de Wereld van Urk". In de binnentuin van woonzorgcentrum de Regenboog in Dronten staat "Pomum Granny".

Ook buiten Flevoland is werk van Bolhuis te vinden, in Weesp staat het kunstwerk Weespermoppenbakker (1989). In Amsterdam werd in 1986 op het Leidseplein een kunstwerk van Wim Kan en Corrie Vonk geplaatst, dat in 1997 in Den Haag is geplaatst. In Enschede staat het kunstwerk "Eikenblad" (1997).