Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Kraggenburg

Locatie: Voorstraat

Kunstenaar: Anita Lampert en Angela Goossens

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2013


Beschrijving:

In Kraggenburg staat de elfde Social Sofa van de gemeente Noordoostpolder. De Social Sofa is bedacht door de cabaretière Karin Bruers en is een chaise lounge waarop omwonenden en voorbijgangers gezellig kunnen zitten om elkaar te ontmoeten. Het idee achter de bank is om bewoners dichter bij elkaar te brengen. Door de van oorsprong van grijs beton gegoten bank gezamenlijk te beplakken met kleurrijke steentjes van gerecycled glas versterk je de sociale samenhang. De gekleurde mozaïeksteentjes vinden hun oorsprong in de Oudheid. In de Griekse tijd werden in luxe villa's mozaïeken van verschillende kleuren steen gemaakt. De Romeinen verfijnde de techniek en begonnen met het voegen van de mozaïeken waardoor het werk duurzaam werd. In de Byzanttijnse tijd breekt er een nieuwe fase voor de kunstvorm aan. In deze periode ontstond een nieuw materiaal om mee te werken, de glassteentjes (smalti). Social Sofa importeert de glassteentjes uit China.
 
Aan het eindproduct is een creatief en sociaal traject voorafgegaan. In november 2012 heeft de Vereniging Dorpsbelang Kraggenburg een oproep gedaan wie mee wilde helpen aan de totstandkoming van een Social Sofa. Op verzoek van de Stuurgroep Evenementen Kraggenburg (STEK) maakten Anita Lampert en Angela Goossens het ontwerp, dat vervolgens door het Tilburgse bedrijf SocialSofa op de bank is aangebracht. In deze tekening is met kleurnummers aangegeven welke kleur steentjes op de verschillende plekken geplakt moeten worden. Op 21 oktober 2013 begon een enthousiaste groep vrijwilligers aan de mozaïekklus. Na tweeëneenhalve week hard werken werd het laatste steentje op 7 november geplakt en is de sofa in de eerste week van december door het bedrijf SocialSofa gevoegd en gepolijst.
 
Op 4 januari 2014 werd tijdens een feestelijke bijeenkomst de sofa door Anita en Angela onthuld. Het woord “sofa” komt uit het Turks en dateert uit de zeventiende eeuw. Een sofa was een met kleden en kussens bedekte ophoging, waarop mensen konden zitten en liggen. Wellicht dat de ontwerpers dit beeld als inspiratie hebben gebruikt. Het mozaïek ligt als een grand foulard over de bank. Tegen de gele rugleuning staan drie kleurige kussens en op een blauw kussen ligt een rode kat te slapen. Op de onderrand staat uitnodigend: "Kom je erbij zitten?" Op de rug van de sofa is een polderlandschap afgebeeld met rechts een stralende zon. Links daarnaast in een regenboog staat de naam Kraggenburg en daaronder, op de stralen van de zon, de jaartallen 1949-2014 die herinneren aan het 65-jarig bestaan van het dorp in 2014. Onder deze voorstelling zien we groene akkers en een blauwe vaart met een brug erover.