Nieuw Verleden

Nieuw Verleden
Nieuw Verleden Nieuw Verleden Nieuw Verleden Nieuw Verleden

Plaats: Kraggenburg

Locatie: Voorsterbos

Kunstenaar: diverse kunstenaars

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2010 / 2011


Beschrijving:

Door heel Nederland zijn lange afstand wandelpaden te vinden. In de provincie Flevoland kent men het Pionierspad, een 200 kilometer lange wandelroute vanaf het Overijsselse Steenwijk naar Muiden in Noord-Holland. De wandelaars lopen als het ware op de bodem van de Zuiderzee die nu droog ligt. De Kunstenaars Vereniging Flevoland (KVF) is in 2006, in samenwerking met Flevo-landschap, gestart met het realiseren van de kunstroute 'Nieuw Verleden' langs het Pionierspad. De kunstenaars krijgen de opdracht om in de natuur een kunstwerk te realiseren, om als het ware in te grijpen in de natuur, maar geven de natuur meteen daarna de kans om de ruimte weer in te nemen. Ieder jaar komen er nieuwe kunstwerken bij. Op die manier ontstaan raadselachtige plaatsen die de nietsvermoedende wandelaar het idee geven dat het gaat om overblijfselen uit een ver verleden.

In 2010 is de KVF ook een samenwerkingsverband aangegaan met Natuurmonumenten, de beheerder van het Voorsterbos. In dat jaar zijn vijf kunstwerken langs het Pionierspad geplaatst, drie in het Knarbos en twee in het Voorsterbos bij Kraggenburg. Het eerste kunstwerk in het Voorsterbos is in het najaar geplaatst, ‘Het Heuvelmeubel’ of de 'Flevo Lawnge' van het kunstenaarsduo Lisette Spee en Tim van den Burg. Het kunstwerk, een miniatuur heuvelrug, is gemaakt van natuurlijke materialen zoals gras, aarde en wilgentenen. Het doet denken aan de stuwwallen die in de laatste ijstijd door de gletsjers zijn opgestuwd. Het kunstwerk gaat op in zijn omgeving, maar valt toch op. Het tweede kunstwerk werd in november gerealiseerd. ‘Nieuw Leven’ van het kunstenaarsduo Gea Kuiper en René van der Bruggen. Twee door een storm omgewaaide monumentale bomen, waarvan de wortels met elkaar vergroeid waren, zijn weer overeind gezet met de wortels omhoog.

In 2011 zijn nog drie kunstwerken in het Voorsterbos gerealiseerd die op 27 november onthuld zouden worden. Het kunstenaarscollectief Kimberly Clark bestaande uit Iris van Dongen, Eveline van de Griend en Ellemieke Schoenmaker maken levensechte figuren die ze plaatsen in een vreemde situatie. Op zo’n 4 meter hoog hing over een tak, het levenloze lichaam van een jonge vrouw. Er stond nog geen bordje bij het kunstwerk. In de week voorafgaand aan 27 november zag een nietsvermoedende voorbijganger het ‘lijk’ hangen en belde 112. Politie en brandweer rukten uit en constateerde dat het om een etalagepop ging die meegenomen werd naar het politiebureau. Nog slechts twee touwtjes herinneren aan het kunstwerk van Kimberley Clark. Het tweede kunstwerk ‘de Fuik’ is van Karin van der Molen. Op de plek waar eens de Zuiderzee was hangt op 2 meter hoogte tussen de bomen een handgeknoopte fuik. Het Voorsterbos ligt ongeveer 5 meter onder de zeespiegel en de grote fuik moet hier toentertijd, vastgebonden aan palen, 3 meter onder water hebben gehangen. Tijdens de storm op 28 oktober 2013 heeft de fuik stormschade opgelopen. Een omgewaaide boom heeft het kunstwerk in zijn val mee genomen. Het derde kunstwerk was ‘Poettree Lane’ van Liset van Dommelen, maar dit kunstwerk bestaat inmiddels niet meer. Je wandelde langs rode woorden in schreefloze hoofdletters. Tussen de bomen hingen stukken van het volgende gedicht. 

WAAR EENS
DE GOLVEN BEUKTEN
STAAN BEUKEN
FIER IN HET GELID
IN DEZE GROENE GANG
DWALEN GEDACHTEN
 
DEINEND OP MIJN VOETSTAPPEN
OMSPOELEN ZE STIL
DE WIEGENDE TAKKEN
 
EEN VOGEL VLIEGT OP
DE ZEE IS VER TE ZOEKEN

Het Voorsterbos is één van de oudste bossen van Flevoland. De loof- en naaldbomen zijn in 1944 gepland in de keileem van de Noordoostpolder.

Zie ook: Nieuw Verleden

Kunstenaars

Het kunstenaarsduo Spee en Van den Burg bedachten het project Lawgne, een ergonomisch gevormde ligstoel bedekt met kunstgras. Het idee ontstond bij kunstenares Lisette Spee nadat zij voor de gemeente Breda tafels van gras gemaakt had. Zij zocht contact met architect Tim van den Burg en samen ontwierpen zij de gras-lounge-stoel.

Het kunstenaarsduo René van der Bruggen en Gea R. Kuiper woont en werkt in het Friese dorp Skuzum. René van der Burg is in 1951 in Oss geboren. Hij studeerde van 1973-1977 aan Fontys in Tilburg en vervolgens van 1979-1983 aan ArtEZ in Zwolle.

Karin van der Molen is in 1962 geboren in Heemskerk. Van 1992 – 1995 studeerde zij aan de Stichting de Vrije Academie in Den Haag. Sinds 1995 is van der Molen actief als beeldend kunstenaar. Zij onderzoekt de wereld in verf, installaties en videobeelden. In haar werk reageert ze op plaatsen, gebeurtenissen en ontmoetingen waaraan de ziel is blijven haken, in een poging er zo dieper in door te dringen. Zij maakt zowel schilderijen als ruimtelijk werk. Het ruimtelijke werk van Karin is onconventioneel en poëtisch van aard. Daarin combineert ze glas, hout en organische materialen

Lisette (Liset) van Dommelen is op 16 juni 1961 in Amersfoort geboren. Zij studeerde drama in Kampen en schilderen aan de Stichting de Vrije Academie in Den Haag. Lisette van Dommelen ontwikkelt grafische-, foto- en andere concepten. Samen met musicus Jan Mulder geeft zij krijt/schilder concerten.