Brandpunt

Brandpunt

Plaats: Kraggenburg

Locatie: Leemringweg 14

Kunstenaar: Thijs Trompert, Marisja Smit

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2018


Beschrijving:

Op 13, 14 en 15 juli 2018 werd het Wildeburg Festival voor de derde keer gehouden op het terrein van natuurpark Netl De Wildste Tuin, een festival waar dwalen, dolen en ontdekken op de eerste plaats kwamen. In het bamboebos, op het strand, in een duinpan, achter struikgewassen en heuvels, overal konden er podia opduiken waar muziek klonk. Ieder jaar ziet het festival er anders uit en wordt er een nieuw blijvend kunstwerk geplaatst. De organisatie Kultlab vindt het leuk om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van De Wildste Tuin. Voor deze derde editie bouwde Thijs Trompert en Marisja Smit van ATM Model Art het blijvende kunstwerk 'Brandpunt', een ontmoetingsplek om te ontspannen, om je te laten inspireren, op te laden en waar vlammen vonken tot diep in de nacht. Het kunstenaarsduo heeft in dit kunstwerk De Gulden Snede toegepast, een bepaalde verhouding tussen de lengtes van 2 lijnstukken. De verhouding van het hele lijnstuk tot het langste deel is gelijk aan de verhouding van het langste deel tot het kortste deel. De Gulden Snede is terug te vinden in alles om ons heen: planten, schelpen, Gotische kathedralen, schilderijen en in het menselijke lichaam. 

Het kunstwerk bestaat uit 10 'bomen' van cortenstaal, waarvan de grootste 7 m hoog is. De openingen tussen de takken en bladeren zijn met een snijbrander in het staal gemaakt. 'Brandpunt' is een grote vuurplaats met een doorsnede van 13 meter die op de hoekpunten van een regelmatige tienhoek, een decagoon, begrensd wordt door om en om hoge en lage bomen. De vijf hoge bomen en de vijf lage bomen vormen ieder de hoekpunten van een regelmatige vijfhoek, een pentagon. De diagonalen van de pentagon snijden elkaar volgens De Gulden Snede en vormen een vijfpuntige ster, een pentagram. Bij Pythagoras en zijn volgelingen was het pentagram een heilig symbool van de fysiek-psychische harmonie en werd op grond daarvan tot het teken van gezondheid. Het staat ook voor de vijf elementen licht, lucht, wind, vuur en water. Vaak treft men het pentagram aan als bezweringsmiddel bij magische rituelen. Traditioneel wordt de met een punt naar boven wijzende vorm gerelateerd aan witte magie, de omgekeerde aan zwarte magie. 

In het hart van het pentagram ontstaat weer een regelmatige vijfhoek, waar zich in dit geval de vuurplaats bevindt; 'Brandpunt'. Op de buitenzijde van enkele bomen staat wat er in 'Brandpunt' op de drie festivaldagen te doen was en op één staat onderstaand gedichtje:

ALS DE DAG ONTWAAKT
ZE HAAR SCHADUW LOSLAAT
STALEN BOMEN
VAN DOEN TERUG NAAR DROMEN
ZITTEN EN ERVAREN
LAAD OP, ALS JE KUNT
HET ZAND ONDER JE VOETEN
BRANDPUNT
 
'Brandpunt' werd in De Wildste Tuin geplaatst door Transportbedrijf VOF J. Ruitenbeek uit Amersfoort. Het kunstwerk was een co-creatie van Red Bull & Wildeburg en ATM Model Art. Thijs Trompert en Marisja Smit maakten in 2017 voor Wildeburg het kunstwerk 'Tuureluur'
 
Kunstenaars

Thijs Trompert (1980) studeerde beeldhouwen aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen (CABK). Hij is lid van Pulchri Studio, een schilderkundig genootschap in Den Haag. Op 10 oktober 2000 is Trompert samen met zijn partner Marisja Smit en Antal Bos met ontwerpbureau ATM Model Art gestart. Marisja Smit (1978) studeerde bouwkunde in Arnhem en beeldhouwen aan de academie in Kampen en is ook lid van Pulchri Studio. Aan de kunstacademie in Kampen kregen beide kunstenaars les van gastdocent Emile van der Kruk in het beeldhouwen met een kettingzaag.

ATM Model Art heeft in Amersfoort de beschikking over een grote werkplaats om diverse projecten in eigen beheer te realiseren. Hierbij ligt de nadruk op decorbouw voor festivals en indoor feesten. Tegenover de gesloten opstelling in een museum staat bij hun de openbare beleving centraal. Ze zoeken maximaal contact met de toeschouwer, het festivalis is volgens de kunstenaars de uitgelezen plek om hun werk aan een jong publiek te laten zien. Het kunstenaarsduo Trompert en Smit maakte meerdere keren werk voor Festival Mysteryland. Het meest bekende is het hoofdpodium in 2014, geïnspireerd op de uil als totemdier. In 2016 maakten zij het 16 meter hoge, permanente kunstwerk Waterlelie, een cadeau van de organisatie van Mysteryland aan de gemeente Haarlemmermeer en omwonenden. Ook op het Wildeburg Festival is het duo van de partij. ‘‘Zo ontstaat er een soort evolutie, je krijgt de tijd om iets te ontwikkelen,’’ zegt Trompert. ‘‘Door beelden op verschillende manieren in te zetten of anders te plaatsen ontstaan er nieuwe ideeën en toevoegingen voor bestaand werk. Door het praktische met het esthetisch verantwoorde te combineren, blijven ze ver weg van de plastic wegwerpuitstraling die veel festivals ontsiert". Trompert en Smit hebben een intrigerende verhouding tot de natuur. Hun kunstwerken hebben vaak organische vormen en zijn dikwijls door de natuur geïnspireerd. De natuur is hun biotoop en die beelden ze op onnatuurlijke wijze uit. Zij werken samen aan kunstprojecten maar maken ook ieder afzonderlijk eigen kunstwerken. Thijs Trompert is de maker van de imposante, stalen stier (2011), vervanger van de houten stier (2007), die geplaatst is op de rotonde tussen Kruiskamp en de Kamp in Amersfoort. Samen met Antal Bos maakten Trompert en Smit in Amersfoort een enorm tijdelijk kunstwerk van pallets en palen langs de route die de koninklijke familie tijdens koningsdag 2019 liep. ATM Model Art maakt ook met grote regelmaat maquettes voor eigen ontwerpen of architecten en stedenbouwkundigen.