Monument voor te vroeg geboren kinderen

Monument voor te vroeg geboren kinderen
Monument voor te vroeg geboren kinderen Monument voor te vroeg geboren kinderen Monument voor te vroeg geboren kinderen

Plaats: Urk

Locatie: Vormtweg 11

Kunstenaar: Simon Gerssen

Materiaal: natuursteen en cortenstaal

Jaar: 2018


Beschrijving:

De gemeente Urk heeft drie begraafplaatsen. Deze zijn allemaal openbaar en in het beheer van de gemeente. De Vormt in het Urkerbos is de derde begraafplaats van Urk en heeft een Bloemknopveld, een begraaf- en gedenkplek voor kinderen die vóór de vierentwintigste week van de zwangerschap levenloos geboren zijn. Het Bloemknopveld is ingericht naar het idee van het zogeheten Vlinderveld dat op initiatief van Begraafplaatsen en Crematorium Almere op 18 maart 2017 op de begraafplaats van Almere Stad geopend werd. Daar mogen zeer vroeg geboren kinderen begraven worden.

Voor baby's die na een zwangerschap langer dan 24 weken geboren zijn, geldt een wettelijke begraafplicht. Voor immaturen geldt die plicht niet. Op reguliere begraafplaatsen is dan ook geen plek voor deze kindertjes. Sinds begin 2018 kunnen zeer jong overleden babytjes op het Bloemknopveld begraven worden. Ouders die hun te vroeg verloren kindje hier willen begraven, nemen contact op met de beheerder van de begraafplaats, die een grafje delft. De ouders geven vervolgens zelf invulling aan de plechtigheid. De grafjes zijn niet herkenbaar. Bij het Bloemknopveld is in juli 2018 een herdenkingsmonument geplaatst dat de herinnering moet vasthouden aan de levens die nooit tot wasdom komen. Om gelegenheid te bieden een tastbare herinnering achter te laten heeft Simon Gerssen van Weerstand Natuursteen in opdracht van de gemeente het 'Monument voor te vroeg geboren kinderen' ontworpen dat bestaat uit twee in hoogte en doorsnee verschillende ringen van natuursteen met in het midden een pilaar. Bovenop de pilaar staat een bloemknop van cortenstaal, een bloemknop die nooit tot bloei zal komen en nooit vrucht zal dragen. Een verwijzing naar een leven dat in de knop is gebroken. Op het monument kunnen ouders een naamplaatje plaatsen. Zo hebben zij een tastbare plek waar ze hun dierbare kunnen herdenken en zijn de kindjes niet meer anoniem. 

kunstenaar

Sinds 2003 is de op Urk geboren Simon Gerssen creatief ontwerper van unieke grafmonumenten en mede eigenaar van het bedrijf Weerstand Natuursteen. Als ervaren grafkunstenaar ligt zijn passie in het creëren van unieke en betekenisvolle gedenkstenen. In zijn vrije tijd maakt Simon Gerssen abstracte schilderijen, sculptures en Art Prints.