Noordoostpolder
Herinneringsmonumenten in de Noordoostpolder
In Nederland kennen we allerlei vormen van herdenking. Tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei staan we stil bij burgers en militairen die tijdens militaire conflicten en vredesoperaties zijn omgekomen. De dodenherdenking is een nationale herdenking, maar er zijn ook herdenkingen die gekoppeld zijn aan een bepaald geloof, een bijzondere groep mensen, of een speciale gebeurtenis.
In de Noordoostpolder zijn zowel in de gemeente Noordoostpolder als in de gemeente Urk meerdere monumenten in de (semi) openbare ruimte geplaatst die herinneren aan gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar er zijn ook gedenktekens die herinneren aan een persoon of een belangrijk voorval uit het verleden. Een monument kan een kunstwerk zijn maar bijvoorbeeld ook een gedenksteen, een plaquette, een boom of een zuil. De plek waar het gedenkteken werd opgericht is vaak van historisch of symbolisch belang. Langs sommige polderwegen staan blauw-witte palen met bovenop een fel rood zeilschip of vliegtuig. Deze palen herinneren aan de schepen die op de Zuiderzee zijn vergaan of de vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. De drama's die zich toen hebben afgespeeld worden beschreven onder de categorie cultureelerfgoed in de sub categoriën scheepswrakken en vliegtuigwrakken.
In de Noordoostpolder zijn naast herinnerings- of herdenkingsmonumenten ook vele cultuurmonumenten te vinden die hier beschreven staan.
Selecteer uit de lijst eerst de plaats waar het herinneringsmonument staat. Klik op het plaatje om verder te gaan.