.

Zuidelijk Flevoland

Zuidelijk Flevoland

Herdenkingsmonumenten in Zuidelijk Flevoland

In Nederland kennen we allerlei vormen van herdenking. Tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei staan we stil bij burgers en militairen die tijdens militaire conflicten en vredesoperaties zijn gekomen. De dodenherdenking is een nationale herdenking, maar er zijn ook herdenkingen die gekoppeld zijn aan een bepaald geloof, een bijzondere groep mensen, of een speciale gebeurtenis.

In Zuidelijk Flevoland zijn meerdere monumenten geplaatst die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Maar er zijn ook gedenktekens die herinneren aan een persoon of een belangrijk voorval uit het verleden. Een monument kan een kunstwerk zijn maar bijvoorbeeld ook een gedenksteen, een plaquette, een boom of een zuil. De plek waar het gedenkteken werd opgericht is vaak van historisch of symbolisch belang.

De blauw-witte palen met op de top een rood zeilschip of vliegtuig die in de polder te vinden zijn, herinneren aan de schepen die op de Zuiderzee zijn vergaan of de vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer zijn gestort.. De drama's die zich toen hebben afgespeeld zijn beschreven onder de categorie cultureel erfgoed in de sub-categoeriën scheepswrakken en vliegtuigwrakken. 

In Zuidelijk Flevoland zijn naast herinneringsmonumenten ook vele cultuurmonumenten te vinden die hier beschreven zijn.

Selecteer uit de lijst eerst de plaats waar het herinneringsmonument staat. Klik op het plaatje om verder te gaan.

 


Plaats: Almere


Plaats: Zeewolde