Monument

Monument
Monument Monument Monument

Plaats: Swifterbant

Locatie: Zuidsingel

Kunstenaar: Monster, Vredeveld

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2008


Beschrijving:

In 2008 is naast de Swifterbantpot in het dorpspark de Greente een nieuw herdenkingsmonument geplaatst. De jeugd van Swifterbant is betrokken bij het ontwerp van het monument. In het schooljaar 2007/2008 hebben de leerlingen van groep 7 van de drie basisscholen onder leiding van Marian Huybrechts nagedacht hoe vrijheid uitgebeeld kan worden. De kinderen hebben een vogel getekend. De drie mooiste vogels zijn door dorpsgenote Els Monster in het ontwerp verwerkt.

Het monument is gemaakt van cortenstaal en staat op een verhoging van basaltstenen. Het monument stelt een opengeslagen schrift voor, met op de linkerbladzijde het silhouet van een waterdruppel met daarin drie vogels. De vogels staan voor vrijheid, de waterdruppel die ze gevangen houdt, voor de voormalige Zuiderzee waaruit Flevoland is ontstaan. De tekst op de rechter bladzij is geschreven door plaatsgenote Henny Vredeveld.

'DRUPPEL

WATER

LAND

LEVEN

 

VOGELS

VLIEGEN

ZWEVEN

VRIJHEID'

Het monument herinnert de inwoners van Swifterbant aan de herwonnen vrijheid en de slachtoffers die vielen in de Tweede Wereldoorlog. Het monument symboliseert het gevoel om vrij te zijn dat voor een ieder van essentieel belang is. De rijkdom van leven in vrijheid houdt echter ook in dat je zelf bereid moet zijn om grenzen te stellen aan die ogenschijnlijke onbeperktheid, zodat je ruimte laat voor anderen, hen niet hindert in hun gewoonten, hun tradities en zienswijzen. Vrijheid maak je met elkaar.