Koningsboom

Koningsboom
Koningsboom Koningsboom Koningsboom Koningsboom

Plaats: Urk

Locatie: Vlechttuinen 3

Maker:

materiaal: lindeboom, smeedijzer, brons

Jaar: 2013


Beschrijving:

Sinds de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina op 6 september 1898 is het traditie om bij iedere troonswisseling een zogenaamde Koningslinde of kroningsboom te planten. In tal van Nederlandse gemeenten staan monumentale Koningslindes die herinneren aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Op initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen werden rond 30 april 2013 in vele Nederlandse gemeenten ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander tot Koning der Nederlanden Koningslindes geplant. Op Urk werd op 24 april een Koningslinde aangeplant door Leen Verbeek, toen nog commissaris van de Koningin in Flevoland. De linde staat aan de Vlechttuinen aan het begin van de Oranjewijk. Urk is de eerste gemeente die na het bekend worden van de troonswisseling een nieuwbouwwijk, inclusief straatnamen, naar de Oranjes vernoemt. Vlak nadat koningin Beatrix met een toespraak op 28 januari de abdicatie (troonsafstand) bekend maakte, heeft Urk de naam Waterwijk veranderd in Oranjewijk. "Het planten van deze Koningslinde is een symbool van de verbondenheid van Urk met het Koninklijk Huis" zei Verbeek, voordat hij de Koningsboom samen met leerlingen van de Petrus Datheenschool plantte. 

Rondom de Willem-Alexanderlinde is een smeedijzeren sierhekwerk geplaatst dat voorzien is van een rechthoekige bronzen plaquette. Op de plaquette zien we links een portret van koning Willem-Alexander dat en profil en rechts kijkend is afgebeeld. Naast het portret prijkt de tekst:

Willem-Alexander
Koning van Nederland 
 
30 april 2013
 
Het is de tweede Koningslinde die op Urk geplant is. In 1988 werd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Beatrix aan de Singel bij het gemeentehuis ook een linde aangeplant, de zogenaamde Beatrix boom.

Laatste Update dinsdag, 31 juli 2018