Stichtingsstenen Het Oude Raadhuis

Stichtingsstenen Het Oude Raadhuis
Stichtingsstenen Het Oude Raadhuis Stichtingsstenen Het Oude Raadhuis Stichtingsstenen Het Oude Raadhuis Stichtingsstenen Het Oude Raadhuis Stichtingsstenen Het Oude Raadhuis

Plaats: Urk

Locatie: Wijk 2

Maker:

materiaal: natuursteen en brons

Jaar: 1904


Beschrijving:

Op initiatief van de toenmalige burgemeester jhr. Anthon Hendrik Peter Karel van Suchtelen van de Haare (1869 - 1946) kwam het in 1904 - 1905 gebouwde Raadhuis tot stand. Het raadhuis werd gebouwd op de plaats waar de tussen 1896 en 1897 de naar ontwerp van R. de Boer van der Ley gebouwde openbare school stond. Van dit schoolgebouw zijn de zijvleugels blijven staan. Die werden verbouwd tot woning voor de burgemeester en de dokter. 

Op 17 maart 1904 werd op het gemeentehuis op Urk het verbouwen van het voormalig schoolgebouw tot woning voor de burgemeester en de dokter en het bouwen van een raadhuis aanbesteed. Van de 18 inschrijver was de hoogste ƒ 29.987,-, de laagste ƒ 23.000,-. Het werk werd gegund aan de laagste bieder, aannemer H. C. Kramer van Urk, die op dat moment een kerk in IJmuiden aan het bouwen was. Het nieuwe raadhuis werd naar een ontwerp van de uit ’s Gravenhage afkomstige rijksarchitect J.F.L. Frowein (1855-1914) gebouwd. De kosten voor de bouw van de beide woningen en het raadhuis werden door het Rijk en de provincie Noord-Holland gedragen. 

Op een gevelsteen in de westelijke muur van het voormalig doktershuis staat de tekst: 

6 JULI 1904 
FRANS VAN DER WIELEN
OUD 4 JAAR. 

Deze stichtingssteen vertelt dat de eerste steen gelegd is door Frans van de Wielen, de zoon van geneesheer Janus van der Wielen (1868-1906) en jkvr. Susanne Hedwig den Beer Poortugael (1868- ?). Janus van der Wielen kwam in 1903 met zijn gezin vanuit Stolwijk naar Urk, waar de nieuwe gemeente arts ging wonen in de oude dokterswoning aan de Prins Hendrikstraat, Wijk 2 - 95. Na het gereedkomen van het nieuwe doktershuis in 1905 vestigde dokter Van der Wielen zich met zijn gezin in de woning, waar hij ook praktijk hield. In 1906 ging het eiland gebukt onder een uitbraak van tyfus. Ook Janus van der Wielen werd slachtoffer van de tyfus-epidemie die hij als arts probeerde te bestrijden. Op 23 juli overleed de geneesheer op 37-jarige leeftijd aan de ziekte en werd op 26 juli op het Oude Kerkhof begraven (graf 393).

De eerste steen aan de oostzijde van de voormalige burgemeesterswoning werd op 29 juli 1904 gelegd door jkvr. Elisabeth Catharina Den Beer Poortugael (1880 - 1956), de verloofde van burgemeester Van Suchtelen van de Haare en schoonzuster van dokter Janus van der Wielen. Op de herdenkingssteen staat de inscriptie:

29 JULI 1904
JONKVR
E.G. DEN BEER POORTUGAEL

Jkvr. Elisabeth Den Beer Protugael trouwde op 25-jarige leeftijd op 19 juli 1905 in Nijmegen met de toen 36-jarige jkh. Anthon van Suchtelen van de Haare die in december 1898 bij Koninklijk besluit benoemd was tot burgemeester van Urk. Burgemeester Van Suchtelen van de Haare heeft veel voor Urk gedaan. Zo liet hij riolering aanleggen en bracht structuur aan in de straatnaamgeving van het dorp. De Burgemeester Van Suchtelenlaan in de nieuwe wijk ten noorden van het Oude Dorp is vernoemd naar de burgervader, die op 14 juli 1909 afscheid nam van Urk en burgemeester van Sloten (NH) werd. 

Tussen de burgemeesterswoning en de dokterswoning werd het raadhuis gebouwd. Op 6 september 1904 werd in aanwezigheid van de gemeenteraad en architect Frowein de eerste steen voor het raadhuis gelegd door burgemeester Jhr. A.H.P.K. van Suchtelen van de Haare. Op de plaquette staat bovenaan de naam van de burgemeester. Dan volgen de namen van de beide wethouders, J. Romkes en W. de Vries. Vervolgens de namen van de raadsleden A. Van Urk, F. Hakvoort, M. Woort, Ph. ten Napel en dan de naam van architect J.F.L. Frowein. Tenslotte die van opzichter Hendrik Hendrikz. Kagei (1863 - 1928), zoon van burgemeester Hendrik Ulrichz. Kagei (1835 - 1898) de voorganger van Van Suchtelen van de Haare. De bronzen plaquette bevindt zich in de hal achter de hoofdentree die zich in de toren bevindt.  

Op 11 mei 1988 werd het nieuwe gemeentehuis op Urk geopend. Het oude raadhuis, evenals de twee flankerende woningen, werden verbouwd tot museum.