Gedenktegel Lubbert Romkes

Gedenktegel Lubbert Romkes
Gedenktegel Lubbert Romkes Gedenktegel Lubbert Romkes

Plaats: Urk

Locatie: Klifkade

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: natuursteen, glas, kiezelstenen

Jaar: 2008


Beschrijving:

Op 22 maart 2007 werd de maandelijkse standaardoefening van duikers van de vrijwillige brandweer op Urk gehouden. In de werkhaven was op 6 meter diepte een auto ondersteboven afgezonken met daarin een oefenpop. Lubbert Romkes ging als eerste te water. Op de wal stond de duikleider die contact met de brandweerduiker had. Bij de auto gaf Romkes aan dat er problemen waren. Een tweede duiker ging te water en bracht hem bewusteloos naar boven. De hulpdiensten, First Responder en ambulance waren snel ter plaatse. Lubbert Romkes werd overgebracht naar ziekenhuis de Wezenlanden in Zwolle waar hij overleed. De politie constateerde dat hij met zijn duikapparatuur vast was komen te zitten. Lubbert Romkes was sinds 1 september 2002 brandweerman bij de plaatselijke vrijwillige brandweer. Op eigen verzoek specialiseerde hij zich tot brandweerduiker. In 2006 mocht hij zijn diploma in ontvangst nemen.

Op initiatief van het plaatselijk brandweerkorps werd in september 2008 ter nagedachtenis aan Lubbert Romkes een gedenktegel geplaatst op de plek waar hij op de bewuste avond aan de kant werd gebracht. Kort na het ongeval werd vanuit het korps een comité opgericht dat kunstenaar Geert Weerstand opdracht gaf een gedenksteen te maken.

Op de tegel staat de tekst:

TER HERINNERING AAN BRANDWEERDUIKER

LUBBERT ROMKES

Links onder deze tekst is het in glasmozaïek uitgevoerde oude logo van Brandweer Nederland afgebeeld, een rood schild met goudkleurige brandweerhelm, rustend op vlammen en een stel gekruiste brandweerbijlen en brandspuiten. Rechts het brandweer duiker embleem. Onder de logo's staat de tekst:

OMGEKOMEN TIJDENS EEN DUIKOEFENING

OP 22 MAART 2007

IN DE LEEFTIJD VAN 25 JAAR

BRANDWEER URK

Rondom de gedenksteen zijn twee rijen kiezelsteentjes aangebracht.

Tijdens een korte plechtigheid op 6 oktober 2008, waarbij Burgemeester Jaap Kroon en plaatsvervangend korpscommandant Hendrik Visser toespraken hielden, onthulde weduwe Johanna Romkes en haar twee jaar oude zoontje Jacob Arie de herdenkingssteen door het wegtrekken van de brandweervlag. Bron: Urkerland

Op 22 maart 2017, 10 jaar nadat Lubbert Romkes om het leven kwam, heeft de brandweer op Urk kort bij zijn overlijden stilgestaan. Bij de gedenktegel werd een paar minuten stilte gehouden en daarna is met brandweerspuiten het waterereteken voor hem gegeven. Een minuut lang werd met twee waterstralen, die elkaar in het midden op 10 meter hoogte ontmoetten, een boog in de lucht gespoten. Sinds 2002 vindt jaarlijks op de derde zaterdag van juni de Nationale Brandweerherdenking plaats. In het hele land maken brandweerkorpsen om klokslag 13.00 uur het waterereteken ter nagedachtenis aan de Nederlandse brandweerlieden die sinds de Tweede Wereldoorlog tijdens hun werk zijn omgekomen. Hun namen zijn vereeuwigd op een lage muur die onderdeel uitmaakt van het Brandweermonument op het terrein van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) bij Arnhem.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord en boven zijn bed hing een mozaiek van een zwarte kat. Dat sprak hem zo aan dat hij besloot dit ook eens te gaan proberen. Zijn vader noemde kunst een vak voor luie mensen. Daarom ging Geert ook de bouw in, als metselaar en tegelzetter, maar zijn hart lag bij het fröbelen met steentjes. Zijn moeder begreep dat. In een interview vertelde Geert dat hij het artistieke van haar heeft. In 1975 besloot Geert Weerstand om als hobby mozaïeken te gaan maken. Hij werkte tot 1981 als tegelzetter in de bouw. Daarna is hij als sociaal werker werkzaam geweest bij de stichting ‘Tot Heil des Volks’ in Amsterdam. Professionele kunstenaars brachten hem de ambachtelijke kant van het pottenbakken, boetseren en brandschilderen bij. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken en liet zich als kunstenaar bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dezelfde dag kreeg hij een uitnodiging van een visbedrijf. Ze wilden iets artistieks in de hal van de nieuwbouw hebben. In 1997 begon hij, samen met zijn zoon Simon, een natuursteenbedrijf, dat hij in 2008 aan Simon overdeed. Sindsdien richt Geert Weerstand zich helemaal op de kunst. Eerst werkte hij met tegelafval dat in de mozaieken een nieuwe bestemming kreeg. Tegenwoordig maakt hij mozaïeken van glas.

Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je overal het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. op de gevel van Bakkerij Brouwer, in de hal van Talma Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijfspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014 vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.