Beatrix boom

Beatrix boom
Beatrix boom Beatrix boom Beatrix boom

Plaats: Urk

Locatie: Singel 9

Maker: Pako Rhenen

materiaal: smeedijzer

Jaar: 1988


Beschrijving:

Op 30 april 1988 werd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Koningin Beatrix aan de Singel een Koningslinde geplant die naar haar werd vernoemd. Dat viel toen bijna samen met de opening van het door architect H. Tienstra van B&D architecten ontworpen gemeentehuis op 11 mei 1988. Om aan te geven dat het om een bijzondere boom gaat is rondom een monumentaal zeskantig hekwerk van smeedijzer aangebracht dat doet denken aan een kroon. Aan het hek is een portretmedaillon van Koningin Beatrix bevestigd met daaronder een banderolle met de tekst: KONINGIN BEATRIX BOOM. Het medaillon is in bas-reliëf uitgevoerd en het portret is en profil en links kijkend afgebeeld. Het sierhek is ontworpen en vervaardigd door Pako Rhenen.

Het idee om ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de koningin een Beatrix boom te planten was afkomstig van de Confederatie van Oranjeverenigingen die alle gemeenten hadden aangeschreven. De Confedratie had vastgesteld dat er bij de inhuldiging van Koningin Beatrix in 1980 slechts 5 Koningslindes waren aangeplant. Het bijzondere van de koningslinde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Als de lindeboom oud wordt, kan zij hol worden vanbinnen, maar doorgroeien aan de buitenkant. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. Maar de Beatrixboom op Urk werd geen lang leven gegund. De boom die nu voor het gemeentehuis staat is niet de originele eerste Koningslinde. Tot twee keer toe is de boom vernield en moest vervangen worden door een nieuw exemplaar. Op 1 januari 2016 ontdekte de gemeente dat de Beatrix boom, die in 2007 geplant was, voor de derde keer was omgezaagd.

Op 27 januari is een nieuwe Beatrix boom aangeplant. De lindeboom is afkomstig uit het bomendepot op De Vaart in Almere, een ‘parkeerplaats’ voor bomen die vrij zijn gekomen bij het onderhoud in Almere. Die stad heeft een bomenregister waarin bomen zijn opgenomen die goed verplantbaar zijn, zoals platanen en lindes. Op veel plaatsen in Almere zijn jaren geleden veel bomen geplant die als ze flink gegroeid zijn moeten verdwijnen om andere meer ruimte te geven. Sinds 2010 gaan die niet langer door de hakselaar, maar worden op andere plaatsen herplant. De groenbeheerder op Urk wist van het bestaan van het bomenregister en nam contact op met de gemeente Almere. Zij waren zo vriendelijk om de boom aan de gemeente Urk te schenken. Namens de beide colleges hebben burgemeester Pieter van Maaren en zijn Almeerse collega Frank Weerwind op 8 maart 2016 de vierde Beatrixboom onthuld door het portretmedaillon terug te plaatsen op het hekwerk. Bekijk hier de onthulling op Omroep Flevoland

Laatste Update vrijdag, 20 april 2018