Gedenksteen Lubbert Romkes

Gedenksteen Lubbert Romkes
Gedenksteen Lubbert Romkes Gedenksteen Lubbert Romkes

Plaats: Urk

Locatie: Klifkade

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: Beton

Jaar: 2008

Beschrijving:

Op 22 maart 2007 werd de maandelijkse standaardoefening van duikers van de vrijwillige brandweer op Urk gehouden. In de werkhaven was op 6 meter diepte een auto ondersteboven afgezonken met daarin een oefenpop. Lubbert Romkes ging als eerste te water. Op de wal stond de duikleider die contact met de brandweerduiker had. Bij de auto gaf deze aan dat er problemen waren. Een tweede duiker ging te water en bracht Romkes bewusteloos naar boven. Lubbert Romkes werd overgebracht naar ziekenhuis de Wezenlanden in Zwolle waar hij overleed.

Op initiatief van het plaatselijk brandweerkorps werd op 6 oktober 2008 aan de Klifkade, op de plek waar Lubbert Romkes op de bewuste avond aan de kant werd gebracht, een gedenksteen geplaatst. Kort na het ongeval werd vanuit het korps een comité opgericht dat kunstenaar Geert Weerstand opdracht gaf een gedenksteen te maken.

Op de gedenksteen staat de tekst: Ter herinnering aan brandweerduiker Lubbert Romkes. Links onder deze tekst is het oude logo van Brandweer Nederland afgebeeld, een rood schild met goudkleurige brandweerhelm, rustend op vlammen en een stel gekruiste brandweerbijlen en brandspuiten. Rechts het brandweer duiker embleem. Onder de logo's staat de tekst: Omgekomen tijdens een duikoefening op 22 maart 2007 in de leeftijd van 25 jaar. Brandweer URK
Rondom de tegel zijn twee rijen kiezelsteentjes aangebracht.

Tijdens een korte plechtigheid, waarbij Burgemeester Jaap Kroon en plaatsvervangend korpscommandant Hendrik Visser toespraken hielden, onthulde weduwe Johanna Romkes en haar twee jaar oude zoontje Jacob Arie de gedenksteen door het wegtrekken van de brandweervlag. Bron: Urkerland

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord. Daar hing in de recreatieruimte een mozaïek. Dit mozaïek heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij in 1975 besloot om als hobby mozaïeken te gaan maken. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken. Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Geert Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.

Geert Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. In de hal van Talma  Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014  vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

 

Laatste Update donderdag, 06 april 2017