Gedichten gemalen

Gedichten gemalen

Plaats: Oostelijk Flevoland

Locatie:

Kunstenaar: Niels Blomberg

Materiaal: kunststof

Jaar: 2010

Beschrijving:

Op alle gemalen van Flevoland prijkt een gedicht dat door Niels Blomberg speciaal voor het gemaal geschreven werd. Blomberg is de eerste waterdichter in Nederland. Geïnspireerd door het verschijnsel Dichter des Vaderlands en stadsdichter, besloot Waterschap Zuiderzeeland in 2006 op zoek te gaan naar een waterdichter. Uit 70 inzendingen werd Niels Blomberg gekozen. Hij viel op, omdat hij bij zijn aanmelding al een gedicht over de plaatsing van de honderdste IBA, een toen actueel onderwerp, had toegevoegd.

Na twee jaar verbouwen heropende de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma en dijkgraaf Henk Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland op 28 mei 2010 het gemaal De Blocq van Kuffeler in Almere door het onthullen van vier dichtregels op de gevel.

DE HOGE VAART VERSTRENGELD
MET DE LAGE VAART WARRELT
IN EEN WOESTE WATERTANGO
OMHOOG NAAR HET MARKERMEER

In 2010 bestond het Waterschap Zuiderzeeland 10 jaar. In de loop van het jubileumjaar werden op alle door het Waterschap beheerde gemalen gedichten geplaatst. In Oostelijk Flevoland zijn drie gedichten te vinden:

Gemaal Colijn:

BIJ DE GRENS VAN LAND EN WATER
VAN DE HAVEN EN HET DORP
STROOMT HET IJSSELWATER
LANGS ZEEKLEI EN SLIBEILAND

Gemaal Lovink:

DE BOER AANSCHOUWT ZIJN GROENE VELDEN
DE VISSER VERWERKT ZIJN ZILVEREN VANGSTEN
DE BLAUWE DROMEN SPRINGEN DOOR DE HOEPEL
EN VALLEN TERUG IN HET OPSTUWENDE WATER

Gemaal Wortman:

HET SNELVERKEER RAAST VOORBIJ
DE VOETGANGERS STEKEN OVER
HET WATER STROOMT ONDERDOOR
DE POMP REGELT DE STROMEN

Blomberg koos voor de vrije versvorm, een gedicht dat niet aan regels gebonden is. Rijm, strofebouw en metrum zijn vrij.

Dichter

Niels Blomberg is in 1958 in Amsterdam geboren. Blomberg werd opgeleid als natuurkundige maar is werkzaam in de ict-sector. Van jongs af aan maakte hij gedichten. Rond zijn veertigste besloot Blomberg het wat serieuzer aan te pakken en begon werk op te sturen naar wedstrijden. In 2003 won hij de poëzieprijs van Almere. Daarna volgde nominaties voor de poëzieprijzen van Hoek van Holland en (wederom) Almere en voor de VU podium poëzieprijs. In 2005 meldde hij zich aan als lid van Aldichter, een groep Almeerse dichters, die iedere maand bijeenkomen om eigen werk en werk van bekende dichters te bespreken. Mede daardoor heeft Blomberg zijn voorkeur zien verschuiven van gebonden gedichten naar de vrije vorm. "Het geeft je een vrijheid die je moet leren waarderen. Ineens ben je zelf de maat der dingen. Dat heb ik een wonderlijk gevoel gevonden".

Laatste Update vrijdag, 14 oktober 2016