Krusende Flerken

Krusende Flerken

Plaats: Vollenhove

Locatie: Noordwaldijk

Kunstenaar: Ids Wilemsma

Materiaal: staal

Jaar: 2009

Beschrijving:

Op de Noordwaldijk, nabij RWZI Vollenhove aan de Noordwal 7, staat het kunstwerk 'Krusende Flerken' dat de kunstenaar Ids Willemsma in opdracht van het Waterschap Reest en Wieden maakte. Het kunstobject stelt het achterlijf van een duikende eend voor. Het opmerkelijke staaltje gebruikskunst functioneert als uitkijktoren. Tussen de enorme zwart stalen flerken leiden 16 traptreden naar het hoogste punt waar de punten van de vleugels elkaar kruisen. Vanaf het platform kijk je enerzijds uit over het nieuwe polderland en het Kadoelermeer en anderzijds over het oude land van Overijssel.

Het kunstwerk werd op 9 juli 2007 officieel in gebruik genomen. Met de plaatsing van het kunstwerk 'Krusende Flerken' werden verschillende waterwerken bij Vollenhove afgerond. Samen met wethouder Jos van den Nouwland van Steenwijkerland beklom waterschapsbestuurder Karst Spijkervet als eerste de trap naar het platform, waar zij met de ondertekening van het afvalwaterakkoord de nauwe samenwerking van de gemeente en het waterschap in het kader van de optimalisatie van het afvalwatersysteem van Vollenhove en omgeving bekrachtigden. 

Kunstenaar

Ids Willemsma is geboren op 8 augustus 1949 in Akkrum. Hij volgde een technische opleiding aan de ambachtsschool voordat hij van 1969 – 1972 aan de Academie voor Beeldende Kunst ‘Vredeman de Vries' in Leeuwarden studeerde. Zijn eerste monumentale opdracht kreeg hij op 19-jarige leeftijd: Het oorlogsmonument voor Akkrum. Een gedurfd ontwerp voor die tijd (1970). Hij ontwierp een krachtig, geometrisch-abstract metaalobject, dat een gebroken hakenkruis verbeeldt. Kenmerkend voor het werk van Willemsma is de duidelijke, zwarte vorm die zich tegen een lichte achtergrond aftekent. Zijn werk oogt eenvoudiger dan het is door zijn stoere, noordelijke nonchalance, maar wie beter kijkt, ontdekt de gevoelige en fijnzinnige ondertoon. De kunstenaar heeft grote stalen beelden gemaakt die op heel veel plaatsen in Friesland zijn geplaatst, zoals 'Tempeltje' (1993) op de Waddenzeedijk bij Marrum, 'Wetterweagen' (1995) in Sneek, Zonder titel (2003) in Heerenveen en 'Skip mei lading' (2007) in Joure. Naast beeldhouwer is hij actief als tekenaar. Hij woont en werkt in Oosterwierum.

 

Laatste Update vrijdag, 17 juli 2020