Glasobject

Glasobject
Glasobject Glasobject Glasobject Glasobject Glasobject

Plaats: Blokzijl

Locatie: Water nabij de Kanaalweg

Kunstenaar: Sacha Brienesse-Janzee

Materiaal: glas

Jaar: 2016


Beschrijving:

In februari 2016 werd door aannemersbedrijf Muis uit Wetering bij de vestingwal, ter hoogte van de Kanaalweg, een glasobject geplaatst dat gemaakt is door de glaskunstenares Sacha Brienesse-Janzee. Het object staat op een meerpaal in het water en bestaat uit 4 glazen panelen van 0,40 x 1,20 m. Twee panelen verbeelden het water van de voormalige Zuiderzee dat zo’n belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Blokzijl tijdens de Gouden Eeuw. Een derde paneel verbeeldt de handel in biezen matten in een latere periode. Het laatste paneel symboliseert door middel van vlaggen de pleziervaart die tot op heden deel uitmaakt van het levendige beeld van Blokzijl in de zomermaanden.

Het glasobject werd geplaatst in het kader van de Kunstroute Blokzijl, een initiatief van de gemeente Steenwijkerland, Plaatselijk Belang Blokzijl en de werkgroep Kunstroute Blokzijl. Deze werkgroep hield zich al gedurende 4 jaar bezig met de realisering van het plaatsen van kunstwerken die het heden en verleden van het voormalig Zuiderzeestadje op een kunstzinnige manier onderstrepen. Sacha Brienesse-Janzee schrijft op haar linkedin pagina: "Van Plaatselijk Belang Blokzijl kreeg ik de opdracht een glaskunstwerk te maken, dat een plaats zou krijgen in de nieuw aan te leggen kunstroute door het pittoreske Zuiderzeestadje Blokzijl. Een mooie opdracht! Ik ben in de geschiedenis van Blokzijl gedoken en vond daar mooie verhalen over de stad, dat tegen mijn verwachting in geen vissersplaats was, maar een echte handelsstad. In de gouden eeuw van Blokzijl werd er gehandeld in matten. De grondstoffen en de huisvlijt voor de matten lag in het achterland van Blokzijl en de mattenschippers brachten de koopwaar over zee naar de steden aan de Zuiderzee. Er wordt nog ieder jaar een mattenschippersrace gehouden die aan deze geschiedenis refereert. De ligging aan het water was van levensbelang voor dit stadje, maar de haven had de onhebbelijke gewoonte steeds weer dicht te slibben. Daardoor verdween de handel en de belangrijkste inkomstenbron van Blokzijl. Tegenwoordig is het water weer een belangrijke inkomstenbron door de pleziervaart en het toerisme".

Het kunstwerk is gemaakt bij Splinter & de Vosch in Langweer. Het glas is in een mallen in de glasoven verhit. Toen de panelen uit de mallen kwamen hadden ze het reliëf van de mal aangenomen. De glasplaten zijn transparant en nemen de kleur van de omgeving, het water, het riet en de lucht aan. Het glasobject verandert onder de verschillende weersomstandigheden voortdurend van tint en lichtintensiteit.

Kunstenaar

Sacha Janzee is geboren en getogen in Marknesse. Ze begon na haar studie Beeldende kunst en vormgeving in Zwolle als beeldend kunstenaar en maakte voornamelijk acryl-en olieverfschilderijen. Haar schilderijen ontstonden vanuit een zoektocht naar universele waarden in haarzelf. Een zoektocht in de wereld van stilte. Ondertussen gaf ze les op het Zuyderzeecollege in Emmeloord. Tijdens een workshop in 2006 bij Van Tetterode in Amsterdam kwam ze in aanraking met de techniek van het glasfusen en ze besloot deze voor haar nieuwe techniek verder te ontwikkelen. In december 2007 verliet het onderwijs om al haar tijd te kunnen besteden aan het ontwikkelen van een eigen beeldtaal in glas, het materiaal waarmee Brienesse-Janzee de mogelijkheid heeft licht letterlijk door kleur en vorm heen te laten schijnen.