Rechtbank

Rechtbank
Rechtbank Rechtbank Rechtbank Rechtbank Rechtbank Rechtbank Rechtbank Rechtbank

Plaats: Lelystad

Locatie: Stationslaan

Architect: Diederik Dam

materiaal: diverse materialen

Jaar: 2002


Beschrijving:

Het gerechtsgebouw van Lelystad is ontworpen door architect ir Diederik Dam. In mei 2000 werd de eerste paal voor de rechtbank geslagen door de voormalige minister van justitie Benk Korthals. Op 19 juni 2002 opende Prinses Margriet de nieuwe rechtbank.

Het transparante gebouw is gelegen aan het plein aan de westkant van het station en is evenwijdig aan de spoorbaan gebouwd. De architect heeft voor een donkere steen gekozen omdat de rechtbank zich moet onderscheiden van de andere gebouwen in Lelystad. De gevel wordt bepaald door horizontale stroken ramen waarachter zich aan de ene kant de kantoren bevinden en aan de andere kant het openbare gedeelte. De rechtbank heeft een open uitstraling, veroorzaakt door een omvangrijke glazen pui over drie zijden van het gebouw. Het overstekende platte dak rust op twaalf, los van de gevel staande zuilen, de klassieke metafoor voor een gerechtsgebouw. De zuilen geven het gebouw een krachtige, waardige uitstraling. In het midden van de voorgevel bevindt zich de hoofdingang die de bezoeker toegang geeft tot de gebouwhoge, centrale ontvangsthal die tot het dak reikt. De afmetingen zijn bovenmenselijk groot, heel indrukwekkend. Wie van een misdrijf beschuldigd wordt, moet zich wel héél klein voelen als hij hier binnen komt. De zwart-wit foto's in de hal vertellen iets over de pioniersgeest van het jonge land. De fotografe Camilla Zeguers heeft zich laten inspireren door de binding van mensen met hun omgeving. In de hal bevinden zich een klassiek marmeren trap en drie statige glazen liften. De hal maakt tevens onderdeel uit van een groot glazen volume met daarin het hart van de rechtbank, de zittingszalen. Iedere zaal heeft zijn eigen kleurstelling: Wijnrood/oud roze, groen of helder blauw. De bibliotheek is in het geel uitgevoerd. Bezoekers en de rechters/officieren moeten in het gerechtsgebouw gescheiden van elkaar de zalen kunnen betreden. Door de gangen, die van buiten te zien zijn, betreden de rechters en officieren de zittingszalen.

Rondom het openbare gedeelte van de rechtbank is een vijver gelegen. Naast de hoofdingang aan het Stationsplein staat een sculptuur van de kunstenaar Auke de Vries.

In 2008 is het gebouw uitgebreid met een kantoorvleugel, wederom naar een ontwerp van Diederik Dam.

Architect:

Diederik Cornelis Gregorius Dam werd op 25 september 1966 in Haarlem geboren. Hij studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. In 1991 sloot hij zich aan bij het architectenbureau van zijn vader Cees Dam. Architectenbureau Dam & Partners werd in 1964 opgericht door professor Cees Dam. Sinds 1968 is het bureau gevestigd in Amsterdam. Het bureau voert een variëteit aan opdrachten uit: publieke overheidsgebouwen, zoals theaters, gerechtsgebouwen en stadhuizen. Voorbeelden zijn: Het muziektheater in Amsterdam, het Stadhuis in Almere en de rechtbank in Lelystad. Maar ook gebouwen in de private sector als kantoren, winkelcentra en woningbouw worden door het architectenbureau ontworpen. De directie van het bedrijf wordt gevoerd door prof. Cees Dam en ir. Diederik Dam.