Politiebureau

Politiebureau
Politiebureau Politiebureau Politiebureau Politiebureau

Plaats: Lelystad

Locatie: Gordiaandreef

Architect: Bas Molenaar

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1984


Beschrijving:

Een goed voorbeeld van het rationalisme in de architectuur is het Politiebureau aan de Gordiaandreef. De rationalisten staan lijnrecht tegenover de kleinschaligheidsgedachte van de jaren zeventig. Deze architecten zien weinig heil in de gedachte dat een goed gebouw het karakter van de gebruikers kan verbeteren. Architectuur dient zich wat dit betreft bescheiden op te stellen en zich vooral bezig te houden met de eigenlijke architectonische problematiek: van vorm, constructie en functie. Ook de gedachte van het structuralisme waarbij het gebouw wordt gebroken en een groot aantal kleine ruimtelijke eenheden is hun vreemd. Gebouwen van deze zogenaamde rationalisten zijn meestal gebaseerd op zuivere geometrische figuren als de cirkel en het vierkant en de grote schaal wordt, als de functie daarom vraag niet vermeden.

Het hoofdgebouw van het politiebureau bestaat uit een rechthoekig kantoorgedeelte en een halfronde “kop” waarin zich een cellencomplex bevindt. De garages en een schietbaan zijn in een afzonderlijk gebouw ondergebracht dat deels in een aarden wal is opgenomen. Dit gebouw is via een transparante loopbrug verbonden met het hoofdgebouw. Het hoofdgebouw staat scheef ten opzichte van deze loopbrug, de bijgebouwen en de weg. Dit werkt door in de plattegrond van de hal en bepaalt de richting van de blinde muur bij de hoofdingang.

Architect

Architect Bas Molenaar is sinds 1993 partner-directeur bij E.G.M. architecten.

De geschiedenis van E.G.M. gaat terug tot het jaar 1931. In dat jaar begon ir. Joost Boks in Rotterdam zijn eigen bureau en vestigde Gerrit Gerritse zich in Dordrecht. In 1974 ontstond uit de fusie van de bureaus Gerritse en Eijelenboom& Middelhoek bureau E.G.M. architecten.Het bureau heeft een vestiging in Rotterdam en in Dordrecht. Molenaar is verbonden aan het bureau in Dordrecht.

E.G.M. heeft een lange traditie wat betreft het bouwen van ziekenhuizen. Het ontwerp van de nieuwbouw van het Jeroen Boschziekenhuis, het Erasmus Medisch Centrum en de nieuwe Roomse kapel van het OLVG in Amsterdam zijn van de hand van Bas Molenaar. Als Hoogleraar bijzondere leerstoel Bouw Gezondheidszorg geeft hij les aan de TU Eindhoven.