Zilverparkkade

Zilverparkkade
Zilverparkkade Zilverparkkade Zilverparkkade Zilverparkkade

Plaats: Lelystad

Locatie: Zilverparkkade

Architect: Adriaan de Geuze

materiaal: diverse materialen

Jaar: 2004 - 2010


Beschrijving:

Het Zilverpark dank zijn naam aan het zilveren jubileum (25-jarig bestaan) van Lelystad in 1992 en is een geschenk van de provincie Flevoland aan de stad. Op 22 september gaf koningin Beatrix het startsein voor het park, dat ontworpen is door de landschapsarchitecten Sylvia Karres en Alle Hosper van het Amsterdamse bureau B+B stedenbouw en architectuur. Voor het ontwerp ontvingen zij een “Prijs voor de omgevingsarchitectuur”. Het 2 ha grote park bestaat voor 2/3 deel uit water. Aan de “groene” zuidzijde van het park zijn heuvels gemaakt met de uitgegraven grond. Over de gehele lengte staat sinds 2001 een rij koningslinden, die onderdeel uitmaken van de "Groene Carré", een stelsel van lanen en bomen rond het stadshart naar ontwerp van landschapsarchitect Adriaan Geuze van bureau West 8. In de gehele Carré komen 1000 koningslinden te staan. Via de golvende brug kom je op de wandelpromenade aan de noordzijde van het park.

De noordzijde wordt begrensd door de Zilverparkkade, dat deel uit maakt van het Masterplan voor het vernieuwde Stadshart van Lelystad. Het stedenbouwkundige plan is eveneens opgesteld door Adriaan Geuze. Het plan voorzag in diverse blokken met een gemengd programma en verschillende architectonische signatuur. De contouren en de variatie in breedte en hoogte waren van tevoren vastgelegd. Spraakmakende architectuur met veel ruimte, licht en luxe was het uitgangspunt voor de Zilverkade. Het gebouw moest mooi zijn om naar te kijken, maar ook een prettige plek om te wonen en te werken. Er werd een wedstrijd uitgeschreven onder architecten van internationale allure en faam, wat geleid heeft tot 12 bijzondere ontwerpen. Onder regie van Bureau West 8 Landschapsarchitecten hebben diverse architecten de twaalf kavels van de Zilverparkkade op geheel eigen wijze ingevuld. In diverse gezamenlijke ontwerpsessies met alle ontwerpers heeft de programmatische en praktische afstemming plaatsgevonden. Alle kantoren en woontorens hebben een grote diversiteit in architectuur. De twaalf gebouwen zijn als hedendaagse grachtenpanden vormgegeven. Doordat elke gevel anders is, is een gevarieerd, kleurrijk en levendig stadsbeeld ontstaan. 

Op 12 mei 2004 werd door wethouder Tjeerd van der Zwan het officiële startsein gegeven voor de bouw van de eerste panden aan de Zilverparkkade. De oplevering op 12 juni 2010 van de laatste twee panden Jocator en Klusor vormden het sluitstuk van het project. Samen met directeur Siemen Bakker van Ter Steege Vastgoed Lelystad voerde wethouder Jop Fackeldey de officiële openingshandeling uit.

Aan de Zilverparkkade vind je de volgende opvallende gebouwen: Calliste, Dominor, Kon-I-Noor, Fensalir, Aeratus, The Wave, Identl, Jucator, Klusor en om de hoek aan de Middenweg, Alumea en Kavel B

Landschapsarchitecten

Adriaan Geuze werd op 28 oktober 1960 in Dordrecht geboren. Hij studeerde aan de Landbouwhogeschool van Wageningen, liep stage bij Bureau B+B en was daar ook freelance medewerker. In 1987 haalde Geuze zijn bachelor in landschapsarchitectuur. Na zijn studie richtte hij samen met Paul van Beek bureau West 8 Urban Design and Landscape Architecture in Rotterdam op. Met bureau West 8 heeft Geuze gezorgd voor een omwenteling in het denken over tuin-, en landschapsarchitectuur, over de openbare ruimte en zelfs over de stedenbouw. In 1990 maakt hij naam met een herontwerp voor de Rotterdamse Schouwburgplein en met het winnen van de Prix de Rome categorie Stedenbouw en landschapsarchitectuur. In 1995 wint hij de Rotterdamse Maaskantprijs voor Jonge Architecten. Hij was professor aan de TU in Delft en is gastprofessor aan de Harvard University. In 2005 werd Adriaan Geuze curator voor de tweede Architectuur Bienale in Rotterdam.

 

Sylvia Karres is in 1956 geboren. Zij studeerde landschapsarchitectuur aan de Rijks Hogere School voor Tuin- en landschapsinrichting in Boskoop en aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, waar zij afstudeerde met het project “De Veenkoloniën”. In 1981 ging zij werken bij Bureau Maas en de Provincie Noord-Holland. Vervolgens werkte zij tien jaar bij Riek Bakker en Ank Bleeker (bureau B+B ) tot zij in 1994 Bureau Sylvia Karres startte. In 1997 richtte zij samen met Bart Brands het bureau Karres en Brands landschapsarchitecten op. Karres is gastdocent en afstudeerbegeleider geweest aan de Academie van Bouwkunst (Amsterdam / Rotterdam / Maastricht), de Wageningen Universiteit, Hogeschool voor de Kunsten (Utrecht) en de TU (Delft).

Karres werkte aan verschillende grote ontwerpopdrachten zoals het project de Kern Gezond, de herinrichting van de openbare ruimte in de binnensteden van Breda en Bergen op Zoom, het ontwerp voor het Zilverpark in Lelystad en het masterplan voor Filipstad Oslo. Zij is gefascineerd door veranderingsprocessen in het landschap wat terugkomt in de ontwerpen voor de transformatie van begraafplaats de Nieuwe Ooster, het structuurplan voor ’s-Graveland, ontwerpen voor de ’s-Gravelandse buitenplaatsen en het masterplan voor het Stadspark in Groningen.

 

Alle G. Hosper werd op 3 oktober 1943 in Ossenzijl geboren. Van 1961 tot 1969 studeerde hij aan de Landbouwhogeschool Wageningen. Tijdens een studiereis in 1968 naar Finland komt Hosper in contact met stedenbouw. Deze studiereis is de basis voor een levenslange liefde voor de Scandinavische ontwerp cultuur.

In 1969 gaat Hosper werken bij de ontwerpafdeling van Staatsbosbeheer onder leiding van landschapsarchitect Nico de Jonge. In 1975 vertrekt hij naar de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders om mee te werken aan de ontwikkeling van Almere. In 1985 verruilt Hosper de polder voor het directeurschap van Bureau Bakker en Bleeker (B+B). Vervolgens start hij in 1991 het bureau Ir. Alle Hosper, Landschapsarchitectuur en Stedebouw. Op 19 augustus 1997 overlijdt Alle Hosper na een kort ziekbed in Haarlem.