Fensalir

Fensalir
Fensalir Fensalir Fensalir Fensalir

Plaats: Lelystad

Locatie: Zilverpark

Architect: Jeroen van Schooten

materiaal: diverse materialen

Jaar: 2007


Beschrijving:

Het kantoor/appartementengebouw Fensalir aan de Zilverparkkade in Lelystad is ontworpen door de Amsterdamse architect Jeroen van Schooten. Het gebouw is een kop groter dan de andere gebouwen aan de Zilverkade. Het is juist de kop waarin het gebouw zich onderscheidt van de rest. In de kop bevindt zich bouwlaag 11,12,13 en zweeft net boven de naastliggende blokken. De oriëntatie van de woningen op deze etages is oost-west. Deze ligging geeft een fantastisch uitzicht op het IJsselmeer aan de ene kant en de polder aan de ander kant. Op de begane grond en entresol (tussenverdieping) bevinden zich de kantoorruimte, de bergingen en de hal voor de woningen. De daar boven liggende woningen zijn noord-zuid georiënteerd, met uitzicht op het Zilverpark. Op laag 10 (ca. 35 m hoog) wordt de gevel ingesnoerd. Op deze verdieping zijn twee stalen vakwerkspanten geplaatst van elk 25 m lang en 3,5 m hoog. Deze vakwerkspanten functioneren als draagconstructie voor de drie bovenste etages en geven aan het gebouw een bijzonder architectonisch effect. De bewoners van het appartement op de tiende verdieping kunnen hierdoor rondom hun woning lopen. De bovenste appartementen staan een kwartslag gedraaid op de spanten. In gebouw Fensalir bevinden zich 21 appartementen.

Fensalir is een paleis uit de Noorse mythologie. De Nederlandse vertaling is Waterhal, of Moeraszaal. Fensalir is het paleis van Frigg, die daar haar gouden wolken spint. Frigg of Frigga wordt in de Noordse mythologie beschouwd als de moeder van Odin. Ze wordt gezien als de koningin van de hemel, godin van moederschap, vruchtbaarheid, liefde en huishouden.

Architect

Jeroen Wouter van Schooten is op 21 maart 1960 in Nieuwer Amstel geboren. Hij zat in Hilversum op een lyceum en studeerde van 1979 tot 1983 aan de architectuur aan de HTS in Utrecht. Van 1984 tot 1987 studeerde hij aan de Academie voor Architectuur in Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie van 1989 tot 1991 aan de Academie voor Architectuur in Arnhem. In 1984 richtte hij samen met de in Colombia geboren Roberto Eduard Meyer (1959) architectenbureau Meyer en van Schooten op.

Het handelmerk van de beide architecten lijkt "de gelaagde huid" van het gebouw te zijn. Zo keert in verschillende projecten een constructie terug van glazen platen, waardoor de isolatie zichtbaar is. Meyer en Van Schooten hebben grote aandacht voor de detaillering en uitvoering.

Voorlopig hoogtepunt in het werk van het architectenbureau is het ING House aan de Amsterdamse Zuid-as. Op het stadhuisplein in Almere vindt je een bibliotheek, 10 winkels en 30 appartementen van het architecten duo. In Lelystad tekende Jeroen van Schooten voor het ontwerp van gebouw Fensalir aan de Zilverparkkade.