Dominor

Dominor
Dominor Dominor Dominor

Plaats: Lelystad

Locatie: Zilverparkkade

Architect: René van Zuuk

materiaal: diverse materialen

Jaar: 2006


Beschrijving:

Kantoorgebouw Dominor (Latijns voor overheerser) is ontworpen door architect René van Zuuk uit Almere. Het gebouw heeft 9 bouwlagen. De architect heeft de gevels van het gebouw bedekt met geprefabriceerde betonelementen die een takkenstructuur uitbeelden. De takkenstructuur is het resultaat van een studie naar oneindige patronen. Het werk van de kunstenaar M.C. Escher was daarin een grote bron van inspiratie. De takkenstructuur zorgt ervoor dat het doorzicht van buitenaf wordt verbroken en hindert het uitzicht van binnenuit nauwelijks. De betonelementen aan de oost- en noord gevel zijn massief, de takkenstructuur zit aan de panelen vast en steekt ervoor uit. Hierdoor zijn ze in reliëf zichtbaar. De achtergevel is opgebouwd uit horizontale stroken die doorgetrokken worden door een verticale spleet. Op deze manier wordt de uitgang zichtbaar en wordt de repetitie van de massieve betonpanelen doorbroken. De gevel aan de zuid- en westkant is van vloer tot plafond uitgevoerd in glas. Daarvoor is een tweede gevel van prefab betonnen elementen gehangen. Tussen beide gevels bevindt zich een betonnen glazenwasserbalkon.

Architect

René H. van Zuuk werd op 3 september 1962 in Doesburg geboren. Van 1982 tot 1988 volgde hij de opleiding Bouwproductietechnieken aan de TU in Eindhoven. In 1987 kreeg hij een eervolle vermelding bij de Archiprix en de Studenten Staalprijs. In 1989 won hij de prijsvraag Ongewoon Wonen II in Almere met het ontwerp ‘Pshyge’. De vele publiciteit die dit in 1992 gerealiseerde woonhuis waarin de architect zelf is gaan wonen, opleverde zorgde ervoor dat zijn naam in één klap gevestigd was. In 1993 richt hij zijn eigen architectenbureau op. In 1994 volgde drie nieuwe opvallende gebouwen: villa Van Diepen in Almere, het complex voor de jeugdopleiding van Ajax en het bedieningsgebouw in Groningen. In 2002 is Paviljoen ‘De Verbeelding’ (2000) in Zeewolde genomineerd voor de architectuurprijs van het Nai-architectuurprijs. In 2003 werd het door van Zuuk ontworpen gebouw van het Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) in gebruik genomen. In 2004 werd het bijzondere gebouw “The Wave” aan het Weerwater in Almere op geleverd, twee jaar later gevolgd door het opvallende kantoorgebouw Dominor aan de Zilverparkkade in Lelystad.

Het werk van René van Zuuk kenmerkt zich om het feit dat het nooit om de vorm op zichzelf gaat, maar om het ruimtelijk effect, dat perfect aansluit bij het gebruik en de functie van het gebouw.