Brandweerkazerne

Brandweerkazerne
Brandweerkazerne Brandweerkazerne Brandweerkazerne Brandweerkazerne Brandweerkazerne Brandweerkazerne

Plaats: Lelystad

Locatie: Gordiaandreef 101

Architect: Louis Reinalda

materiaal: baksteen, aluminium, glas

Jaar: 1994


Beschrijving:

Aan de Gordiaandreef ligt de brandweerkazerne die in 1994 gebouwd is naar een ontwerp van Louis Reinalda van architectenbureau de Gruyter. De kazerne was de nieuwbouw voor de brandweerkazerne aan de Gildenhof, dat te decentraal lag. Het gebouw bestaat uit drie gedeeltes. De oranje rode dienstenvleugel, de garage en werkplaatsvleugel en de slangentoren. 

De rode dienstenvleugel heeft een aparte en dynamische vorm, als een soort kop en staart. De erboven uitstekende toren heeft de architect bedoeld als een soort staartvin. De voorkant bestaat uit een wand met grote ramen die zorgen voor een open effect. De rode muren steken over de glaswand heen, wat zorgt voor een beschutte ingang.  De warme rode baksteen van de dienstenvleugel vormt een contrast met de industriële uitstraling van de garage- en werkplaatsvleugel. De uitrukhal is meer dan 60 meter lang en bekleed met licht aluminium panelen. De garagedeuren kunnen snel, individueel geopend worden.

Het element water wordt toegevoegd door de langwerpige vijver die langs de dienstenvleugel ligt. Met het water dicht in de buurt kunnen ook oefeningen gehouden worden. De met licht aluminium panelen beklede toren is aan de achterzijde halfrond van vorm en de bovenkant loopt schuin. Op de toren met balkons, waarin de slagen gedroogd worden, kunnen de brandweerlieden oefenen in het werken met ladder en abseilen.