Vlucht meeuwen

Vlucht meeuwen
Vlucht meeuwen Vlucht meeuwen Vlucht meeuwen Vlucht meeuwen Vlucht meeuwen

Plaats: Espel

Locatie: Keggehof

Kunstenaar: Jan Kip

Materiaal: brons / hout

Jaar: 1976

Beschrijving:

In 1956 werd met de bouw van het dorp Espel begonnen. De Bredehof en Keggehof waren de eerste straten. Elk dorp in de Noordoostpolder kreeg ter verfraaiing van het dorp van het A.D. van Eckfonds een kunstwerk. Twintig jaar na de start van Espel werd aan de Keggehof "Vlucht meeuwen" van de kunstenaar Jan Kip geplaatst. Op een heuveltje van basaltstenen staat een dukdalf (een paal in een haven waar schepen aan aangelegd kunnen worden). Een zwerm van 6 bronzen, naturalistische meeuwen vliegt op van de houten paal. De inwoners van Espel kozen het kunstwerk tot plaatselijk symbool.

Door de herhaling van dezelfde vormen ontstaat een ritme in de compositie. Uit dit ritme komt de suggestie van beweging voort, die nogeens versterkt wordt door de asymmetrische compositie. Jan Kip maakte zijn beelden bij voorkeur vanuit één vast punt, ontwikkelde ze dan zo ruimtelijk mogelijk, daarbij zoekend naar de balans tussen punt en ruimte. Nadat Kip de meeuwen geboetseerd had heeft hij ze zelf gegoten, want naast kunstenaar was hij ook een groot vakman op het gebied van brons gieten.

Op 12 juni 1976 werd het kunstwerk onthuld door oud directeur van de Directie van de Noordoostpolderwerken en tevens voormalig landdrost ir. Arie Pieter Minderhoud. Tijdens de onthulling werd het kwatrijn "Het nieuwe land" van Ed Hoornink voorgedragen uit: "De elf provincies en het nieuwe land".

" de meeuw, die vroeger over het water vloog,

verwondert zich: hier viel de aarde droog

vergane schepen rusten in mijn koren.

ik ben nieuw land; ik ben maar pas geboren".

Dit gedicht staat ook op de sluitsteen die naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de Provincie Flevoland, in 1996 op de Westermeerdijk is geplaatst.

Bron: Uitgesproken Espel

Kunstenaar

Johannes Bernardus (Jan) Kip werd op 7 april 1926 in Oldenzaal geboren. Zijn vader was kleermaker en het was de bedoeling dat Jan ook het vak van kleermaker ging uitoefenen. Na enkele dagen hield hij het voor gezien en ging als leerling meubelmaker aan de slag. Al snel leerde hij hoe de versieringen met beitel en gutsen werden aangebracht. Zo ontstond zijn voorliefde voor de kunst. In 1950 volgde hij een kunstopleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede, waar hij onder andere les heeft gehad van Henk Zweerus (1920-2005), hoogleraar vormstudie..

In het begin bestond zijn werk vooral uit religieuze beelden. In de begin jaren zestig van de 20e eeuw maakte hij veel plaquettes en reliëfs. Het werk van Jan Kip is figuratief, zelf in de ogenschijnlijk non-figuratieve werken is de figuratie zichtbaar. Het respect voor de mens en de natuur komen in veel van zijn werken terug.

Naast het maken van beelden was Jan Kip heel vaardig in het bronsgieten, een techniek die hij leerde van zijn broer Frits die bronsgieter van beroep was. Kip goot al zijn bronzen kunstwerken zelf. Jan Kip stierf 10 april 1987 op 61-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oldenzaal.

In 1963 maakte hij het 'Boeskoolmenneke', symbool van Oldenzaal. In de raadzaal van Oldenzaal is een plaquette te vinden met daarop een afbeelding van Koningin Juliana, bij de IJsselcentrale in Zwolle het kunstwerk de 'Opvliegende Zwanen', in Enschede 'Op z'n vroegst' en 'Leerling in banden' en in Raalte, 'Bindster van Korenschoven'. In de Noordoostpolder vind je in Emmeloord en Espel werk van Jan Kip.

Laatste Update maandag, 08 december 2014